Άρωμα στις Online αγορές των καλλυντικών

Τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και ομορφιάς αποτελούν σήμερα μια από τις πιο ελκυστικές αγορές του ηλεκτρονικού εμπορίου με μεγάλα περιθώρια κέρδους και μικρό ποσοστό επιστροφών, η οποία όμως είναι εντελώς αδρανής στην ελληνική αγορά. Οι γυναίκες online shoppers προτιμούν κυρίως τα προϊόντα ομορφιάς στις διαδικτυακές αγορές του, όπως κατέδειξε η τελευταία (10η) έρευνα της MasterCard Barometer.

Στο συγκεκριμένο κλάδο του λιανεμπορίου -η αξία του οποίου εκτιμάται στο 1,35 δισ. ευρώ- οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς, όπως είναι η αλυσίδα Hondos Center, η Sephora του ομίλου Μαρινόπουλου και η Galerie de Beaute δεν έχουν αποτολμήσει μέχρι στιγμής να μπουν στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αντιθέτως, η γερμανική Douglas που είναι η μεγαλύτερη εταιρία καλλυντικών στην Ευρώπη (1.205 καταστήματα σε 20 χώρες και τζίρο 1,9 δισεκ. ευρώ) ακολουθεί τη στρατηγική ανάπτυξης των πολυκαναλικών δικτύων διανομής (Multichannel) μέσω πωλήσεων σε φυσικά καταστήματα, ηλεκτρονικού εμορίου και κινητής τηλεφωνίας (mobile apps). Ο τζίρος των online πωλήσεων της Douglas αυξήθηκε κατά 27% και ανήλθε σε 63,5 εκατ. ευρώ., στο έτος χρήσης 2010-2011. Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 6% του συνολικού τζίρου προέρχεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Douglas.

Η Douglas επιδιώκει τη στρατηγική επέκτασης του online καταστήματος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως π.χ. Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Πολωνία), ελέγχοντας κεντρικά όλες τις αγορές, απευθείας από την έδρα της εταιρίας στην Κολωνία.

Αλήθεια, όμως, πώς πρέπει να είναι τα (νέα) συναρπαστικά επιχειρηματικά μοντέλα προϊόντων ομορφιάς στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Με ποιό τρόπο μπορούν αυτά να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών ( και κυρίως των γυναικών), ώστε να πετύχουν; Με ποιό τρόπο μπορούν να εμπνευστούν οι γυναίκες στις online αγορές τους;

Ο όμιλος Vente-Privee, ο πρωτοπόρος του επιχειρηματικού μοντέλου των Private Shopping Clubs, το έδειξε  πριν από 10 χρόνια, προσφέροντας στο κλειστό κύκλο των μελών του, με  ένα απλό «Deluxe email», αυτό που θέλουν οι γυναίκες:  καθημερνές εκπτώσεις (για περιορισμένο χρονικό διάστημα συνήθως 4-5 μέρες) σε επώνυμες μάρκες ρουχισμού, υποδημάτων, αξεσουάρ και προϊόντων ομορφιάς.  Σήμερα ο όμιλιος Vente-Privee απαριθμεί πάνω από 13 εκατ. μέλη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και με προβλεπόμενο συνολικό τζίρο για το 2011 άνω του 1 δισεκτ. ευρώ. Μέσω συνεργασίας με την American Express, η Vente Privee επεκτάθηκε φέτος και στην αμερικανική αγορά. Το επίσης γαλλικό Shopping Club Beaute Privee εκτός από τις πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς προσφέρει στην πλατφόρμα του και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε Spa και Σαβ/κα ευεξίας.

Beaute Privee

Ένα νέο  σχετικά ηλεκτρονικό επιχειρηματικού που προέρχεται από την Αμερική, είναι το Birchbox. Στο αυτό το συνδρομητικό επιχειρηματικό μοντέλο, πληρώνοντας 10 αμερικάνικα δολάρια το μήνα, οι πελάτες (κυρίως γυναίκες) λαμβάνουν μέχρι 5 δείγματα προϊόντων ομορφιάς.  Οι εταιρίες καλλυντικών προσφέρουν δωρεάν τα δείγματα στη Birchbox και ως ανταπόδοση αυτού,  οι προμηθευτές λαμβάνουν στατιστικά στοιχεία και αξιολογήσεις προϊόντων των πελατών της Birchbox.

Η συνδρομητική υπηρεσία, βρήκε ήδη αρκετούς μιμητές στην Ευρώπη, ιδίως στη γερμανική αγορά. Η περιβόητη Rocket Internet των αδερφών Samwer φημίζεται στο να αντιγράφει επιτυχώς κατά γενική ομολογία επιχειρηματικά μοντέλα από την Αμερική , όπως το Citydeal που εξαγοράστηκε από την Groupon.  Η παραπάνω εταιρεία λάνσαρε  το Μάρτιο του 2011 το Glossybox. Εδώ αντίστοιχα, οι πελάτισσες πληρώνουν 10 ευρώ μηνιαίως για τη συνδρομή. Πρόσφτα προσθέθηκε και μια νέα κατηγορία προϊόντων, αυτή των προϊόντων του Styling. Έτσι με 39,90 τον μήνα, οι πελάτες λαμβάνουν σε ένα κομψό κουτί προϊόντα από τις τελευταίες τάσεις της μόδας, τα οποία επιλέγονται από κορυφαίους διεθνούς φήμης στυλίστες.

GlosszboxΗ εταιρία MyParfuem η οποία έχει εξειδικευτεί στην εξατομικευμένη παραγωγή καλλυντικών λειτουργεί ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν πάνω από 50 διαφορετικά αρώματα και με αυτό τον τρόπο, να «αυτο-συναρμολογήσουν» το δικό τους προσωπικό άρωμα.  Πελάτες που δεν ξέρουν ποιό άρωμα τους ταιριάζει, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών και εφόσον απαντήσουν στο ειδικά ανεπτυγμένο ερωτηματολόγιο, θα λάβουν το τελικό προϊόν μαζί τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου καθώς και μια περιγραφή του αρώματος που σχεδίασαν.

MyParfuemΤα Νέα Μέσα απαιτούν νέες και ελκυστικές μορφές προώθησης των προϊόντων. Αυτό ειδικά, είναι κάτι που πρέπει να διδαχτεί ιδιαιτέρως η αγορά των καλλυντικών. Σε μια τέτοια νέα παρθένα αγορά, όπως είναι η ελληνική, υπάρχουν ατέλειωτες δυνατότητες για την κατάκτηση και της πιο απαιτητικής γυναίκας. Ποιός θα είναι άραγε ο πρώτος που θα την επεξεργαστεί;



Categories: E-Beauty, e-commerce, Αναλύσεις

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: