Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), ο συνολικός τζίρος του Ηλεκτρονικού Εμπορίου θα κυμανθεί υπό προϋποθέσεις για το 2011 στα 1,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια έρευνα γίνεται αναφορά για τη μη ύπαρξης σχετικού μητρώου ή καταλόγου των ηλεκτρονικών ελληνικών καταστημάτων, εντούτοις υπολογίζεται ότι τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ξεπερνούν σε αριθμό τα 1.500.
Το παραπάνω νούμερο, εάν και εντυπωσιακό, δε θα πρέπει να παρερμηνεύει την πραγματικότητα, ότι δηλ. σε αυτήν την έρευνα έχουν καταγραφεί και πολλά μικρά διαδικτυακά καταστήματα, τα οποία πραγματοποιούν πολύ χαμηλό τζίρο ή υπολειτουργούν. Υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας μεγάλη αγοράς, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η έλλειψη «ελληνικής» λίστας που να απεικονίζει τους τζίρους των μεγαλυτέρων Online καταστημάτων, όπως είναι οι αντίστοιχες της Αμερικής με το Internetretailer Top 500 Guide και του οδηγού E-Commerce-Market των Top 1.000 της Γερμανίας, δε μας επιτρέπει να έχουμε μια κατατοπιστική ματιά της ελληνικής αγοράς.
Γιατί όπως στις παραπάνω χώρες, έτσι και η ελληνική αγορά Ηλεκτρονικού Εμπορίου θα χαρακτηρίζεται επίσης από μεγάλη συγκέντρωση. Τα συνδυασμένα μερίδια των δέκα μεγαλυτέρων Online καταστημάτων της Αμερικής και της Γερμανίας ανέρχονται σε 44,95% και 31,50% αντίστοιχα, με κύριο χαρακτηριστικό, την αύξηση της συγκέντρωσης.
Εννοείται, ότι η μελλοντική λίστα με τους τζίρους των ελληνικών online καταστημάτων θα πρέπει να είναι «πραγματική», δηλ. να έχουν αφαιρεθεί από αυτήν οι επιστροφές, στα εκπτωτικά Sites όπως π.χ. αυτό της Groupon να αναγράφεται ως τζίρος μόνο η προμήθεια που λαμβάνουν από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και όχι η αξία του κουπονιού, και τέλος να αφορά μόνο πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ουσιαστική βοήθεια για να έχουμε μια πλήρη εικόνα της αγοράς των πωλήσεων από απόσταση, θα προσέφερε η ΕΠΑΜ, με μια καταγραφή και των Offline εξ αποστάσεως αγορών (δηλ. αγορές μέσω τηλεόρασης, καταλόγων, φυλλαδίων, καταχωρήσεων, τηλεφώνου).
Ποιες εταιρίες όμως κυριαρχούν στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο; Οι Online PurePlayers (δηλ. εταιρείες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως αποκλειστικό κανάλι διανομής) είναι αυτές που κυριαρχούν την παγκόσμια αγορά. Έτσι στην Αμερική, το 34,40% του τζίρου των TOP 500 διαδικτυακών καταστημάτων προέρχεται από τους Online Pure-Players, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 36%. Φυσικά, η Amazon κατέχει την δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Έτσι τόσο στην Αμερική όσο και στη Γερμανία, η Amazon καθοδηγεί τις λίστες με μερίδιο 20,67% και 11,21% αντίστοιχα.
Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα εξακολουθούν να καταγράφουν ανοδική πορεία. Έτσι στη λίστα των Top 500 του ηλεκτρονικού εμπορίου της Αμερικής, η Vistaprint κατέχει την 36η θέση, ο όμιλος Gilt κατέχει την 49η θέση, η Auto Parts Network την 59η θέση, η Shutterfly την 66η θέση, η Diapers την 72η θέση, η RueLala την 82η θέση και τέλος η HauteLook την 156η θέση αντίστοιχα.
Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο κρατάει σε εγρήγορση όλους τους κλάδους του εμπορίου. Οι νέοι παίκτες αποσαφηνίζουν με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο τη δυναμική των νέων επιχειρηματικών μοντέλων, που σίγουρα κάθε φορά που βγαίνουν στην επιφάνεια, ταρακουνούν τις «παραδοσιακές» αγορές και τους επιμέρους κλάδους αυτών. Κάθε εμπορική εταιρεία που θέλει, λοιπόν, να εξασφαλίσει το μέλλον της και να ωφεληθεί από την ανάπτυξη αυτής της αγοράς θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις αλλαγές του τοπίου, μέσω μιας εντελώς νέας στρατηγικής.
Categories: e-commerce, Αναλύσεις
Απάντηση