Οι ιδέες του Τόμας Έντισον, του πιο παραγωγικού εφευρέτη της σύγχρονης εποχής, είχαν σχεδιαστεί από την πρώτη στιγμή, για να έχουν επιτυχία. Ο ίδιος έλεγε: «Ότι δεν πωλείται..δε θέλω να το εφεύρω!». Η πώληση ενός προϊόντος είναι δείγμα ότι αυτό προσφέρει οφέλη, ενώ τα οφέλη είναι αυτά που φέρνουν την επιτυχία». Ο ίδιος διαρκώς αναζητούσε ευκαιρίες, δηλαδή τις αδυναμίες των υπαρχόντων προϊόντων καθώς και λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Γεγονός που του έδινε την ευκαιρία να είναι δημιουργικός και να βρίσκει λύσεις: «Οι καταναλωτές δεν αγοράζουν προϊόντα, αλλά λύσεις για τα προβλήματά τους».
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ο Ελβετός Samy Liechti βρήκε λύσεις για το πρόβλημα με το οποίο έρχονται καθημερινώς σε επαφή κυρίως οι άνδρες, με τη χρήση των καλτσών τους, όπως τις σκισμένες κάλτσες και τη διαλογή-ταξινόμηση του σωστού ζευγαριού καλτσών. Το 1999 o ιδρυτής και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της Blacksocks λάνσαρε το πρώτο συνδρομητικό επιχειρηματικό μοντέλο (abo-commerce) του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Με την παραπάνω συνδρομητική υπηρεσία διάρκειας ενός έτους, δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες, κυρίως άνδρες, να επιλέξουν το σχέδιο και το χρωματισμό των καλτσών που επιθυμούν καθώς και τον ρυθμό παράδοσής τους (π.χ. 3 ζευγάρια καλτσών ανά 4 μήνες, κόστος 66 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής προς όλο τον κόσμο). Πάνω από 60.000 μέλη σε περισσότερες από 75 χώρες στον κόσμο κάνουν ήδη χρήση της παραπάνω συνδρομητικής πηρεσίας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ηλεκτρονικού εμπορίου Κ5 στο Μόναχο και στο οποίο συμμετείχα, ο κος Liechti μάς παρουσίασε τη νέα καινοτομία της επιχείρησής του, «τις έξυπνες κάλτσες!». Κάθε συγκεκριμένη κάλτσα διαθέτει ένα κουμπί επικοινωνίας με μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Μετά το πλύσιμό της ταιριάζει τις κάλτσες με το αντίστοιχο «ταίρι τους» με τη βοήθεια μιας iPhone εφαρμογής, κάνοντας χρήση της ασύρματης τεχνολογίας μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Επειδή όμως το iPhone προς στιγμή δεν υποστηρίζει την τεχνολογία RFID, η Blacksocks εφεύρε τον ταξινομητή καλτσών, συσκευή η οποία και συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη παραγγελία των έξυπνων καλτσών. Με τον παραπάνω μηχανισμό γίνεται δυνατή η ταξινόμηση δύο καλτσών καθώς και η μεμονωμένη αναζήτησή τους. Επιπλέον, διατίθεται μια iPhone εφαρμογή που όχι μόνο δίνει πληροφορίες σχετικά με την «ηλικία» της κάθε κάλτσας και τον αριθμό των πλυσιμάτων της αλλά επίσης ελέγχεται ο βαθμός χρωματισμού της μαύρης κάλτσας και η καταλληλότητά της, εάν μπορεί να φορεθεί με τη βοήθεια της κάμερας και ενός φωτεινού σηματοδότη. Η αρχική έκδοση περιλαμβάνει 10 ζεύγη μαύρων καλτσών καθώς και τον προσωπικό ταξινομητή καλτσών με κόστος 159 ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, γιατί το παραπάνω συνδρομητικό επιχειρηματικό μοντέλο, ίσως του πιο «βαρετού προϊόντος», είναι ένα από τα λίγα που έχουν στεφθεί με επιτυχία. Δεν αρκεί μόνο η ανάπτυξη ιδεών, αλλά κυρίως η μεγιστοποίηση του οφέλους προς τους χρήστες τους.
Σχετικά άρθρα:
- Υπηρεσίες ανθοπωλείων: Ξανάνθισαν..δεμένες με την κλωστή της συνδρομής
- Little Black Bag: Είσπραξη επιπλέον 8 εκατ. δολαρίων από επενδυτικά κεφάλαια
- Ybuy, Artsicle: Συνδρομητικές υπηρεσίες – Δοκιμάζω προτού αγοράσω
- Abo-Commerce: Επιχειρηματικό μοντέλο…με παγίδες!
- Dollar Shave Club: Το Abo-Commerce «στην κόψη του ξυραφιού»!
- 2012: Δέκα επιχειρηματικά μοντέλα που ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά
Categories: Abo-Commerce, Business Models, e-commerce
Απάντηση