Ψηφιακές αλχημείες: Chocri, Shapeways

Τα τελευταία νέα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, καθημερινά πριν τις 10 το πρωί

– Διεθνή –

ChocriChocri: Πρόσφατα είχα αναφερθεί στον συναρπαστικό κόσμο της μαζικής εξατομίκευσης (mass customization). Ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο έχει αναπτύξει η γερμανική Chocri με έδρα το Βερολίνο, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να σχεδιάσουν τη δική τους σοκολάτα. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων ειδών σοκολάτας (υγείας, γάλακτος, άσπρης και καραμέλας) καθώς και 90 διαφορετικών συμπληρωματικών υλικών όπως μπαχαρικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η παραπάνω εταιρεία προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους πελάτες της να σχεδιάσουν και τα δικά τους σοκολατάκια. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, στις εγκαταστάσεις της παράγονται ημερησίως μέχρι και 10.000 εξατομικευμένες σοκολάτες.  Ο τζίρος της για το 2012 θα ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ και πιθανώς να ισοσκελίσει τις ζημιές της.   Το συγκεκριμένο παράδειγμα της Chocri μας δείχνει με εξαιρετικό τρόπο, πως μια νέα εταιρεία από το χώρο της μαζικής εξατομίκευσης μπορεί να επηρεάσει έναν κλάδο ολόκληρο: Mιά από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες της Γερμανίας η Ritter Sport με ιστορία εκατό ετών και τζίρο 290 εκατ. ευρώ, βλέποντας τις εξελίξεις των νέων τάσεων, εξαγόρασε το φθινόπωρο του 2010 το 33% της Chocri.

shapewaysShapeways: Όπως είχα αναφέρει σε ένα παλαιότερο άρθρο μου, τη μαζική εξατομίκευση θα ακολουθήσει η (εξατομικευμένη) κατασκευή προϊόντων από τον ίδιο τον χρήστη-καταναλωτή μέσω των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Με τον τρισδιάστατο (αυτοαναπαραγόμενο) εκτυπωτή επέρχεται «τρισδιάστατη» (βιομηχανική) επανάσταση στην κατασκευή ενός προϊόντος δηλ. για το πού, πώς και πότε αυτό θα παραχθεί.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής Shapeways Peter Weijmarshausen σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη σχολίασε την έννοια της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το μέλλον της εξατομικευμένης παραγωγής καθώς και την οικονομική διάσταση των νέων τεχνολογιών.

Σχετικά άρθρα:Categories: 3D-Printing, e-commerce, Mass Customization

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: