Κουζίνες μέσω διαδικτύου; Και όμως, ΝΑΙ!

Στο παρελθόν, είχα αναφερθεί στην ελκυστική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου επίπλου, η οποία ψάχνει να βρει τον μάστορά της. Ειδικά η αγορά της κουζίνας, ως κλάδος της εμπορίας επίπλων, χαρακτηρίζεται ως η πιο δύσκολη στο λιανεμπόριο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το διαδικτυακό εμπόριο δεν έχει καθιερωθεί μέχρι στιγμής ως κανάλι διανομής της. Επιπρόσθετα, στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις τελευταίες κατηγορίες προϊόντων που δεν προσφέρονται προς παραγγελία μέσω διαδικτύου.

Η πολυπλοκότητα στη σύνθεση και η ποικιλία των εμπορευμάτων θέτει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους προμηθευτές μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη αγορά προσφέρει πολλά περιθώρια σχεδιασμού νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Διάφορες νέες καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν με νέες προσεγγίσεις να προσφέρουν στους καταναλωτές σημαντικές προστιθέμενες αξίες. Ενώ μέσω μιας ελκυστικής στρατηγικής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτές μπορούν να λάβουν σε σχέση με τους καθιερωμένους παραδοσιακούς εμπόρους επίπλων κουζίνας, δεσπόζουσα θέση στις διαδικτυακές αγορές.

KivedaΠρόσφατα, βγήκε στον αέρα το διαδικτυακό κατάστημά της Kiveda που έχει έδρα το Βερολίνο. Μέτοχοι της παραπάνω εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η European Media Holding και η Holtzbrinck Ventures. Στόχος του παραπάνω ηλεκτρονικού καταστήματος είναι να επιφέρει την επανάσταση στην αγορά κουζίνας μέσω μια εύκολης και άνετης παραγγελίας από το σπίτι, με ελκυστικές τιμές, άμεση παράδοση καθώς και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Το κοινό το οποίο αποτελεί το στόχος της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της παραπάνω εταιρείας, είναι τόσο οι φοιτητές όσο και τα νεαρά ζευγάρια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Kiveda ανταγωνίζεται περισσότερο τα καταστήματα της IKEA παρά τα εξειδικευμένα καταστήματα επίπλων κουζίνας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το ταρακούνημα μιας αγοράς μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως μας έχουν δείξει τα παραδείγματα άλλων κλάδων, επέρχεται ασχέτως του κοινού-στόχου.

Η παραπάνω πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να παραγγείλει την επιθυμητή κουζίνα του με απλά βήματα. Συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός διαμορφωτή κουζινών. Με την βοήθεια αυτού, ο χρήστης μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή την όψη της εξατομικευμένης κουζίνας τους καθώς και το αναλυτικό κόστος της. Το τελικό προϊόν παραδίδεται δωρεάν, εκτός από την περίπτωση που πρόκειται για παράδοση εντός δέκα ημερών κατά την οποία ο πελάτης χρεώνεται με 99 ευρώ. Ακολούθως, η κουζίνα μπορεί να στηθεί και στον χώρο του πελάτη με επιπλέον κόστος 249 ευρώ. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα μέσω της παραπάνω πλατφόρμας να βρει και εξαρτήματα κουζίνας καθώς και είδη διακόσμηση. Πέρα από τα παραπάνω, η Kiveda αρχικά σχεδιάζει στα τέλη Φεβρουαρίου να ανοίξει και ένα Showroom στο Βερολίνο.

Το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα κατάστημα επίπλων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αγορά των επίπλων και της διακόσμησης στην Γερμανία βρίσκονται στην έβδομη θέση κατάταξης των διαδικτυακών πωλήσεων με συνολικές πωλήσεις ύψους 1,92 δισ. ευρώ. Και εάν τώρα αναρωτηθείτε, εάν όντως υπάρχουν ξένοι πελάτες που παραγγέλνουν ηλεκτρονικά τα έπιπλά τους, και μάλιστα από την Ελλάδα, η απάντηση είναι καταφατική, ΝΑΙ! Και αυτό το ΝΑΙ, όσο περνάει ο χρόνος, θα μπορεί να μετατραπεί σε ετικέτα «Made in Greece». Και αυτό διότι οι ξένοι πελάτες θα έχουν βρει τον (Έλληνα) μάστορά τους!

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Furniture

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Στο εξωτερικό το καταναλωτικό κοινό είναι πάντα πιο μπροστά από τους Έλληνες και ειδικότερα στο online shopping, όχι λόγο γνώσεων η/υ αλλά λόγο νοοτροπίας. Οι Έλληνες ακόμα και το πιο απλό προϊόν θέλει να το δει και να το πιάσει πριν το αγοράσει. Όσο για τα έπιπλα κουζίνας, δε πιστεύω οτι θα μπορέσει ποτέ ένα ελληνικό κατάστημα να κάνει πωλήσεις από το ιντερνετ χωρίς να έχει άμεση επαφή ο πελάτης. Το ιντερνετ σε αυτή τη περίπτωση διευκολύνει τους χρήστες να δουν φωτογραφίες μιας εταιρίας και μετά να κάνει μία επίσκεψη στην έκθεση.

    • Αγαπητέ Νίκο, σ’ ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Σίγουρα, οι ξένες αγορές είναι πιο μπροστά από την αντίστοιχη ελληνική, αλλά οι καταναλωτικές συνήθειες είναι πάνω-κάτω κοινές (βλέπε π.χ. το ενδιαφέρον των Ελλήνων διαδικτυακών καταναλωτών για είδη ένδυσης-υπόδησης – ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι καταναλωτές θα αγόραζαν υποδήματα ή είδη ρουχισμού μέσω του διαδικτύου!). Το «killer application» αυτής της κατηγορίας ήταν η δυνατότητα δωρεάν επιστροφών. Σχετικά με τα έπιπλα κουζίνας, κρίνεται απαραίτητη η πολυκαναλική αντιμετώπιση των εμπόρων. Υπενθυμίζω ότι ο καταναλωτής, κατά τη διαδικασία αγοράς, αναμένει ότι σε κάθε σημείο επαφής (Touchpoint) να μπορεί να απολαμβάνει όλες τις υπηρεσίες τη στιγμή που αυτός τις επιθυμεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τους εμπόρους-κατασκευαστές αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα η οικοδόμηση κατάλληλων δεξιοτήτων πολυκαναλικών δικτύων διανομής (Touchpoints), έτσι ώστε να μην αποκοπούν από τους «πολυκαναλικούς» τζίρους και ως εκ τούτου να μην ανήκουν στους χαμένους του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Ενώ η ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών των νέων τεχνολογιών όπως της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), θα βελτιώσουν την βιωματική εμπειρία των καταναλωτών και πιθανώς να αποτελέσουν το μελλοντικό «killer application» της συγκεκριμένης αγοράς. Τέλος, καλό θα ήταν οι Έλληνες επιπλοποιοί να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις ξένες αγορές, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για υψηλής ποιότητας εξατομικευμένων επίπλων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: