Στο παρελθόν, είχα αναφερθεί στις μελλοντικές ανησυχίες που εκφράζουν οι διαχειριστές εμπορικών κέντρων, αλλά και στις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην αγορά των ακινήτων. Έτσι λοιπόν, μεγάλες επιφάνειες θα μείνουν ελεύθερες ακόμα και σε περιοχές φιλέτα, γεγονός που θα επιφέρει αναγκαστικά αλλαγές στις τιμές αλλά και στο ίδιο το παραδοσιακό μοντέλο εμπορικής εκμετάλλευσης των ακινήτων.
Ωστόσο, αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα να οικοδομηθούν τα κατάλληλα διαπροσωπικά -ανθρωποκεντρικά- δίκτυα διανομής δηλαδή φυσικά καταστήματα και για τους διαδικτυακούς εμπόρους που δε διαθέτουν φυσικά σημεία πώλησης, έτσι ώστε ο πελάτης να βιώσει τη μοναδική αγοραστική εμπειρία, το Experience Shopping. Μέσω αυτής της εμπειρίας, οι πελάτες θα μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα, ενώ υπό προϋποθέσεις τα φυσικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν και ως «διαχειριστές ταυτότητας».
Επιπλέον οι καταναλωτές οι οποίοι ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου, για να πραγματοποιήσουν τελικά τις αγορές τους στα φυσικά σημεία πώλησης των καταστημάτων εμφανίζουν μέσο όρο αγορών κατά 104% μεγαλύτερο από ό,τι οι πελάτες στα φυσικά σημεία πώλησης, όπως είδαμε πρόσφατα στην ενδιαφέρουσα έρευνα της Roland Berger. Ενώ οι παραπάνω αγορές δημιουργούν πωλήσεις κατά έντεκα φορές υψηλότερες απ’ ότι στην αντίθετη περίπτωση.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους νέες επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απαιτήσεις της αγοράς, ανέπτυξαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα εκμετάλλευσης των ακινήτων.
Ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο ανέπτυξε η αγγλική AppearHere με τους Pop-Up χώρους της. Η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει μέσω της πλατφόρμας της τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των άδειων καταστημάτων να προσφέρουν τους ανοίκιαστους χώρους τους προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση, στην τιμή που επιθυμούν, για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν και σε αυτόν που επιθυμούν. Στους (διαδικτυακούς) εμπόρους παρέχει την ευκαιρία να βρουν τον ιδεατό χώρο, στην ιδεατή περιοχή και για το ιδεατό ευέλικτο χρονικό διάστημα (διάρκεια μίσθωσης από βδομάδα μέχρι έξι μήνες).
Η AppearHere διαχειρίζεται όλες τις πληρωμές, ενώ προσφέρει χωρίς κόστος στους ιδιοκτήτες των φυσικών καταστημάτων, τη δυνατότητα φωτογράφισής τους από επαγγελματία φωτογράφο. Εφόσον ένας χώρος ενοικιαστεί, η AppearHere χρεώνει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων με ένα πάγιο ποσό.
Η παραπάνω υπηρεσία προσφέρει λύσεις στους διαδικτυακούς εμπόρους και όχι μόνο, καθώς οι ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων μπορούν να δοκιμάσουν με αυτό τον τρόπο ένα νέο προϊόν, μια νέα υπηρεσία, νέες δημιουργικές ιδέες καθώς και νέα σημεία πώλησης σε διαφορετικές τοποθεσίες με ένα εύκολο και ευέλικτο τρόπο για συγκεκριμένο εφήμερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι έμποροι μπορούν να διοργανώσουν στου παραπάνω χώρους Shopping Parties, τα οποία λόγω της υπόστασής τους ως κοινωνικός χώρος είναι ιδεατά για το γυναικείο φύλο αλλά και για την προώθηση των απευθείας πωλήσεων.
Στην Αγγλία, την παραπάνω υπηρεσία έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί γνωστοί διαδικτυακοί έμποροι, όπως η Ebay και η Under Armour. Ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτή της AppearHere Ross Bailey από τότε που είναι στον αέρα η πλατφόρμα, έχουν αναζητηθεί 3.500 εβδομάδες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης φυσικών καταστημάτων.
Στην Ελλάδα αρκετές επώνυμες μάρκες αλλά και επώνυμοι σχεδιαστές κοσμημάτων έχουν κάνει χρήση λειτουργίας διαφόρων εποχιακών χώρων όπως π.χ. η Louis Vuitton στην Μύκονο, η Swarovski στo notosgalleries, η Converse, η Candy αλλά και η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Κατερίνα Ψωμά.
Μια μικρή βόλτα στους δρόμους των διαφόρων αστικών πόλεων στην Ελλάδα με τα άδεια καταστήματα τους είναι αρκετή, για να κατανοήσουμε το ενδιαφέρον του παραπάνω επιχειρηματικού μοντέλου και για την ελληνική αγορά.
Στο παρελθόν είδαμε σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών να μεταλλάσσεται το επιχειρηματικό μοντέλο τους από τρίτους . Η παθητική στρατηγική των μελών των διοικητικών συμβουλίων των παραπάνω εταιρειών απέναντι στις αναδυόμενες τεχνολογίες είχε ως αποτέλεσμα τα eBooks να μην εφευρεθούν από τους εκδότες, το κατέβασμα των μουσικών τίτλων να μην εφευρεθεί από τη μουσική βιομηχανία, τα βιβλία να μην πωλούνται μέσω βιβλιοπωλείων.
Τι σημαίνει αυτό για την αγορά μίσθωσης ακινήτων και τα εμπλεκόμενα μέρη αυτής ήτοι μεσίτες και μεσιτικά γραφεία; Πολύ απλά, ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα μίσθωσης ακινήτων του μέλλοντος είναι ήδη εδώ προς χρήση, τα οποία όμως δεν προέρχονται από τα μεσιτικά γραφεία…όπως συμβαίνει και το ίδιο με τις διαδικτυακές πληρωμές του μέλλοντος, τις οποίες όμως δεν έχουν εισαγάγει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σχετικά άρθρα:
- Οι μελλοντικές ανησυχίες των διαχειριστών εμπορικών κέντρων
- Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι επιπτώσεις του στα εμπορικά κέντρα
- Showrooming: Οι καταναλωτές βλέπουν το μέλλον των καταστημάτων ως χώρους επίδειξης
- Shopping Parties: Το ιδανικό ηλεκτρονικό επιχειρείν για τις γυναίκες
- Το μέλλον των πωλήσεων και οι «Καινο-δεινόσαυροι»
- Το ηλεκτρονικό επιχειρείν και η αποδιοργάνωση του παραδοσιακού λιανεμπορίου
- 2012: Δέκα επιχειρηματικά μοντέλα που ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά
Categories: Business Models, e-commerce, Shopping Parties, Trends
Είναι πολύ λογικό να δίνεται αξία στην χρήση και όχι στην κατοχή των πραγμάτων πλέον σε τόσο μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Είναι επίσης αυταπόδεικτο όπως λέει και Jeff Jarvis στο βιβλίο με τίτλο ´´ Τι θα έκανε η Google´´ να φύγει από τη μέση της οικονομίας κάθε μεσοβέζικο-μεσιτικό επάγγελμα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Ο καπιταλσιμός σαν χρηματοκοικονομικό σύστημα, έχει αρχίσει να ζητά άντληση κεφαλαίου από το κάθε τι, και είναι λογικό.
Με τα άρθρα σας αυτές τις έννοιες τις δίνεται εύπεπτα για το ελληνικό κοινό με παραδείγματα μήπως και αφυπνιστεί.
Σας συγχαίρω για την δουλειά σας!