Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα το λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας της Helpouts. Πρόκειται για μια (ανοικτή) πλατφόρμα Video Commerce ζωντανών βιντεοδιασκέψεων που θα συνδέει τους ειδικούς με αυτούς που αναζητούν υποστήριξη και συμβουλή πάνω σε ποικίλα θέματα όπως οικία και κηπουρική, υπολογιστές, ηλεκτρονικά, υγεία, φαγητό, μόδα, ομορφιά, τέχνες, μουσική, μαγειρική και εκπαίδευση.
Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες θα επικοινωνούν μαζί με τους ειδικούς ζωντανά μέσω των βιντεοδιασκέψεων για να λάβουν τις συμβουλές ή την εκπαίδευση για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, ενώ οι επιχειρήσεις θα χρεώνουν τους χρήστες για τη διάσκεψη με ένα πάγιο κόστος (ή θα προσφέρουν δωρεάν τη διάσκεψη) με τη Google να λαμβάνει προμήθεια 20% για τη χρήση της πλατφόρμας της.
Έτσι, με τη χρήση της παραπάνω υπηρεσίας, ένας συγγραφέας θα μπορούσε να αναγνώσει το νέο βιβλίο του στο ενδιαφερόμενο κοινό, ενώ αντίστοιχα ένας γυμναστής θα μπορούσε να προσφέρει σεμινάρια yoga, ένας μάγειρας θα μπορούσε να προσφέρει σεμινάρια μαγειρικής, ένα τεχνικός Η/Υ θα μπορούσε να βοηθήσει έναν χρήστη κατά την εγκατάσταση ενός πληροφοριακού συστήματος, ένα καθηγητής αγγλικής θα μπορούσε να προσφέρει μαθήματα αγγλικής και τέλος ένας ασφαλιστής θα μπορούσε να αναλύσει ένα πακέτο ασφάλισης στον ενδιαφερόμενο πελάτη του. Ενώ ο χρήστης θα λαμβάνει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες από την άνεση του σπιτιού του.
Η παραπάνω υπηρεσία βασίζεται στα Hangouts της Google, ενώ αυτή δοκιμάζεται εδώ και καιρό από διάφορες εταιρείες όπως την One Medical Group, την Sears, την Weight Watchers και την Alliance Frances.
Η Google Helpouts μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για το διαδικτυακό εμπόριο (κάτι που θα περιμένει κανείς να είχε γίνει εδώ και καιρό από το Skype μετά την εξαγορά αυτής από την eBay) καθώς αυτό μπορεί να αξιοποιήσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες σχετικές με την εξυπηρέτηση – υποστήριξη των πελατών του. Το ερώτημα, όμως, που μέλει να απαντηθεί είναι με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν οι “ειδικοί” να ενεργοποιήσουν το ευρύ καταναλωτικό κοινό;
Όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν, λόγω της έντασης του ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η διαφοροποίηση μέσω νέων στρατηγικών και δυναμικών πωλήσεων (Social Shopping, Live Shopping και Visual Shopping) από τους ανταγωνιστές κρίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ενώ η αυξανόμενη κατανάλωση των ψηφιακών βίντεο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σχετικά άρθρα:
- In-Video Shopping: Η (δια-δραστική) επανάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο
- YouTube: Ενσωμάτωση του In-Video Shopping
- Ηλεκτρονικό εμπόριο: Στρατηγικές δυναμικής διαφοροποίησης
Categories: e-commerce, Trends
Απάντηση