Zookal: Ξεκίνησε η πρώτη εμπορική χρήση τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων σε ρόλο…«Courier»

Στο παρελθόν είχα αναφερθεί στην ανάγκη για ανεύρεση καινοτόμων εναλλακτικών ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, μέσω των οποίων οι καταναλωτές θα μπορούσαν να παραλάβουν τα δέματά τους οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε αυτοί το επιθυμούν.

Πρόσφατα στο συνέδριο «επαυξημένης πραγματικότητας» insideAR στο Μόναχο, ο διευθυντής καινοτομίας της Intel Steve Brown επεξήγησε ότι τα Drones, τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, θα μπουν στο άμεσο μέλλον στην καθημερινή ζωή μας, καθώς θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή αντικειμένων.    

insideAR_DronesΜια τέτοια καινοτόμα ταχυμεταφορική υπηρεσία ανέπτυξε πρόσφατα η αυστραλέζικη Zookal με τη χρήση των Drones. Ο ενοικιαστής βιβλίων θα παραδίδει στο μέλλον τα παραγγελθέντα βιβλία των αυστραλών πελατών του, κυρίως φοιτητών, αυτοματοποιημένα και άμεσα σε δυο- τρία λεπτά μέσω τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων. Ενώ στα άμεσα επόμενα σχέδια της είναι η απόσπαση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε ένα ξεχωριστό Startup με σκοπό την ανάπτυξή της.

ZookalΤα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα πετούν αυτόνομα, ενώ η πλοήγηση πραγματοποιείται με βάση των συντεταγμένων GPS. Ενώ οι χρήστες της παραπάνω υπηρεσίας μπορούν να ελέγξουν τη θέση τους μέσω μια κινητής εφαρμογής και η οποία τους ειδοποιεί σχετικά με την επικείμενη παράδοση της παραγγελίας τους.

Στο «σκάφος», το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ δεν υπάρχουν κάμερες, ενώ μέσω μιας ειδικής τεχνολογίας αποφυγής συγκρούσεων, η σύγκρουση με ξένα αντικείμενα, όπως πουλιά, δέντρα καθίσταται αδύνατη. Η επωνυμία του παραπάνω τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου είναι Flirtey, ενώ αυτή θα χρησιμοποιηθεί και στην εταιρεία που θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευσή του.

FlirteyΕδώ σημειώνω ότι στην Αυστραλία επιτρέπεται η εμπορική χρήση τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων, ενώ στην Αμερική θα επιτραπεί στις αρχές του 2015. Αντίθετα, στη Γερμανία μέχρι στιγμής απαγορεύεται η χρήση των παραπάνω «σκαφών».

Φυσικά υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία μένουν να λυθούν στο μέλλον, όπως η σταθερότητά τους σε περίπτωση κακού καιρού, τα θέματα ασφάλειας, το επιτρεπτό βάρος-όγκος των απεσταλμένων αντικειμένων, η διαδικασία παράδοσης στον πελάτη, αλλά κυρίως το νομικό πλαίσιο χρήσης τους.

Σχετικά άρθρα:



Categories: E-Book, e-commerce, Logistics, Trends

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.