Goodreads: Η ενσωμάτωση του στο Kindle, προσφέρει μια νέα «κοινωνική» διάσταση ανάγνωσης βιβλίων και κειμένων

Η Goodreads, η οποία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη κοινότητα αναγνωστών βιβλίου, ήταν προφανές ότι αργά ή γρήγορα θα έμπαινε στο στόχαστρο της Amazon. Έτσι στις 28 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την Amazon. Αυτή, όμως, η εξαγορά πόλωσε έντονα τους χρήστες της Goodreads, ενώ έθεσε το ερώτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας.

goodreadsΚαι τα δύο μέρη, στις ανακοινώσεις τους με θέμα την παραπάνω εξαγορά, αναφέρθηκαν στην προφανή ενσωμάτωση της υπηρεσίας Goodreads με το e-book tablet Kindle της Amazon.

Πρόσφατα, ο Otis Chandler, ο ιδρυτής της Goodreads ανακοίνωσε στο blog του μια άκρως ενδιαφέρουσα νέα λειτουργία του Goodreads στο Kindle Fire. Με αυτήν επιτεύχθηκε η πλήρης ενσωμάτωση της Goodreads μέσα στα βιβλία και ως εκ τούτου δεν κρίνεται αναγκαία η εναλλαγή μεταξύ της ανάγνωσης ενός βιβλίου και της χρήσης του Goodreads.

Goodreads_Share-onΠρακτικά αυτό σημαίνει ότι προσφέρεται τώρα στους χρήστες του Kindle και του Goodreads η δυνατότητα να ξεκινήσουν συζητήσεις και διάλογο μέσα από το ίδιο το βιβλίο πέρα από την ανακάλυψη και σύσταση βιβλίων,  καθώς και να μοιραστούν άμεσα γνωμικά και φράσεις. Με την παραπάνω λειτουργία, τα κείμενα διαβάζονται σε ένα νέο διαφορετικό επίπεδο, καθώς οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις, τις παρατηρήσεις και τις  προτάσεις τρίτων. Ενώ η παραπάνω νέα λειτουργία προβάλλει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ της «κοινωνικής ανάγνωσης» και της «ανάγνωσης μέσω κοινωνικών συζητήσεων», όπως προτιμά να την αποκαλεί ο Otis Chandler.

Η παραπάνω νέα προσέγγιση δε θα έχει αντίκτυπο μόνο στον τρόπο που θα αναγιγνώσκουμε βιβλία, αλλά και στην εν γένει ανάγνωση και αφήγηση των κειμένων στο διαδίκτυο, καθώς και στη δημιουργία νέων μορφών εκδόσεων.

Αν λάβει κανείς υπόψη και την υπηρεσία της θυγατρικής της Amazon Audible, που προσφέρει συνδυαστικά την εναλλαγή μεταξύ ανάγνωσης και ακοής βιβλίου (ηχητικά βιβλία), το βίωμα ανάγνωσης και ακοής γίνεται εντονότερο .

Όλα τα παραπάνω μάς δείχνουν περίτεχνα τον τρόπο με τον οποίο η Amazon αναπτύσσει υπηρεσίες και πλατφόρμες. Στη συνέχεια  τις ενσωματώνει σε ένα ενιαίο οικοσύστημα, το οποίο ταρακουνά και αναδιαμορφώνει τις υπάρχουσες δομές της αγοράς βιβλίου.

Σχετικά άρθρα:



Categories: E-Book

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.