Έξυπνες συσκευές: Τι σημαίνει η επανάσταση των μηχανημάτων για το μέλλον του εμπορίου;

Τι σημαίνει η επανάσταση των μηχανών στις έξυπνες συσκευές (smart devices) για το μέλλον του εμπορίου; Στη νέα στήλη του neοecοmmerce θα σας παρουσιάζω τις κυριότερες τεχνολογικές εξελίξεις της παραπάνω βιομηχανίας, ενώ παράλληλα θα αναλύω τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει για το μέλλον του εμπορίου η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των έξυπνων συσκευών στην παγκόσμια αγορά.

nest_celsius_cooling

Πηγή: Nest – Έξυπνη συσκευή Nest Celsius cooling

Μιας και αναφέρομαι στη διείσδυση, θα ήθελα να ρίξετε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω δύο γραφήματα:

α) Στους θρυλικούς πια κύκλους υπερβολής (Hype Cycle) των αναδυόμενων τεχνολογιών της Gartner.

Gartner_Hype Cycle for Emerging Technologies 2014

Πηγή: Gartner

Πρόσφατα η Gartner δημοσιοποίησε τους νέους κύκλους υπερβολής των αναδυόμενων τεχνολογιών για το 2014. Σε αυτούς, η προσδοκία από την καινοτομία του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things) κτυπά κόκκινο! Σε αυτή τη φάση του “Peak of inflated expectations”, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από τους «πρωτοπόρους» χρήστες (early adopters) ενώ η αγορά ενημερώνεται συνεχώς με επιτυχημένες αλλά και αποτυχημένες ενσωματώσεις και υλοποιήσεις εφαρμογών της παραπάνω τεχνολογίας.

Ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, η ίδια είχε αξιολογήσει ότι η παραπάνω καινοτομία θα ενταχθεί στη φάση της καθημερινότητας “plateau of productivity” σε διάστημα πάνω των 10 ετών. Με τη νέα κατάταξη, η παραπάνω τεχνολογία θα ενταχθεί κανονικά στην καθημερινή πρακτική στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

β) Το γράφημα της Visual Economics, (via the Atlantic) που απεικονίζει τον ρυθμό υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών σε όλο τον αιώνα.

adoption rate of new technologies across the centuryΑπό αυτό διαφαίνεται εξαιρετικά ότι οι νέες τεχνολογίες διεισδύουν στις αγορές πιο γρήγορα από ποτέ, γεγονός που οφείλεται στις προηγούμενες τεχνολογίες – από το τηλέφωνο και το ρεύμα μέχρι τους υπολογιστές (βλέπε τον Νομο του Μουρ), τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο -, καθώς αυτές αποτελούν τη βάση επικοινωνίας και κατανομής για μία γρηγορότερη διείσδυση.

Όσον αφορά το μέγεθος της παραπάνω αγοράς, η Gartner εκτιμά ότι μέχρι το 2020, οι διασυνδεμένες συσκευές θα ανέλθουν τις 30 δις. συσκευές -περισσότερες από όλους τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες μαζί! Ενώ η ίδια αλλά και άλλες εταιρείες ερευνών εκτιμούν την αγορά του «Ίντερνετ των πραγμάτων» από μερικά δισεκατομμύρια έως σε μερικά τρισεκατομμύρια.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι αναμένουμε συναρπαστικές εξελίξεις, στις οποίες ήδη μεγάλοι παίκτες όπως η Google, η Apple, η Amazon, η Intel και η Samsung προτίθενται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Σχετικά άρθρα:Categories: Smart Devices, Trends

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: