Το διαδίκτυο ως ανατρεπτική καινοτομία δημιούργησε διάφορες ποσοτικές και ποιοτικές αξίες, μέσω των οποίων ικανοποιούνται ή λύνονται διάφορα προβλήματα των πελατών. Μία από αυτές είναι η ευκολία-άνεση, καθώς κάτι περισσότερο βολικό, ή ευκολότερο στη χρήση μπορεί να παράγει αξιοσημείωτη αξία. Άλλωστε η αυξανομένη ευκολία-άνεση των καταναλωτών είναι ένα μία τις ουσιαστικές αλλαγές συμπεριφοράς στις καταναλωτικές συνήθειές τους. Πράγματι, τα προτερήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου έναντι του παραδοσιακού εμπορίου από τη σκοπιά των καταναλωτών πηγάζουν μεταξύ άλλων στις γρήγορες, χωρίς κόπο αγορές και τη συνεπαγόμενη μείωση της σπατάλης χρόνου. Ο βαθμός εκπλήρωσης αυτής της απαίτησης καθορίζει την «ηλεκτρονική» ικανοποίηση.
“Η «ηλεκτρονική» ικανοποίηση αυξάνεται τόσο όσο υψηλοτέρα αξιολογείται η ευκολία-άνεση κατά την αγοραστική διαδικασία”
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο βλέπουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα διαφόρων Start-Ups, που «πλασάρουν» υπηρεσίες αντί να πωλούν προϊόντα, ενώ στις «προτάσεις αξίας» τους προς τους πελάτες αναφέρουν την εξοικονόμηση χρόνου και τη διευκόλυνση.
Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το προσδόκιμο ζωής (αρχείο PDF) των Ευρωπαίων αλλά και ειδικότερα των Ελλήνων την περίοδο 2013 – 2060, αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,9 χρόνια για τους άνδρες, ζώντας έως τα 84,9 χρόνια και κατά 5,7 χρόνια στις γυναίκες φτάνοντας τα 89 έτη, ενώ ο πληθυσμός των Ευρωπαίων και ειδικότερα των Ελλήνων άνω των 65 ετών μέχρι το 2060 θα αυξηθεί κατά 12,7%.
Η γενιά των Πολυτεχνείου και ειδικότερα οι επόμενες γενιές, κατά τη συνταξιοδότησή τους (εάν λάβουν σύνταξη – και εάν φτάσει αυτή) και καθώς θα έχουν εσωτερικεύσει τη βελτιστοποίηση διαχείρισης του χρόνου αλλά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα απαιτούν λύσεις, οι οποίες κατά την εμφάνιση των πρώτων ελαφρών πόνων θα τους χαρίζουν χρόνο και ευκολία για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και για την κατανάλωση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η ευκολία και η άνεση οδηγούν σε ένα είδος «πλύσης εγκεφάλου» των καταναλωτών καθώς ένα από τα κορυφαία αποφθέγματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν αναφέρει ότι «Όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα»!
Σχετικά άρθρα:
- Online Food Delivery: Όρεξη χωρίς σύνορα!
- Soylent: Ποιες επιπτώσεις στο e-Fοοd και όχι μόνο θα είχε μια πιθανή επιλογή γευμάτων με κανονικά συστατικά ή και υποκατάστατά τους;
- Business Models: Τα κυριότερα υποδείγματα Επιχειρηματικών Μοντέλων Ηλεκτρονικού Εμπορίου
- Instacart: Υπηρεσία αυθημερόν παράδοσης ειδών σουπερ μάρκετ από το πλήθος
- Uber: Επιχειρηματικό μοντέλο προς μίμηση!
- Έκρηξη στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
- Taxibeat και η αναδιαμόρφωση του κλάδου των ταξί
- Online Food Delivery: Οι επενδύσεις συνεχίζονται
- Μαγειρική 2.0: Το φαγητό σε λίγο θα είναι έτοιμο!
- 2012: Δέκα επιχειρηματικά μοντέλα που ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά
- eFood: Ο Γίγας που περιμένει να τον ξυπνήσουν
