Media Markt και Saturn πάνε για… Last Christmas

Κάθε Χριστούγεννα τα ίδια. Την ίδια στιγμή που οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν ανελλιπώς το αγαπημένο Last Christmas του αποθανόντος George Michael, η Media Markt και η Saturn της Ceconomy ανακοινώνουν (αρχείο PDF) στους μετόχους ότι αυτοί θα πρέπει “ξεχάσουν” και πάλι το τρέχον οικονομικό έτος, όπως συνέβη ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο.

Ο τζίρος της μητρικής Ceconomy για την οικονομική χρήση 2017/2018 ανήλθε μεν στα 21,41 δισ. ευρώ – κάτι λίγο παρακάτω από τον περσινό τζίρο 21,60 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της, όμως, γνώρισαν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 90% και διαμορφώθηκαν μόλις στα 23 εκατ. ευρώ, έναντι 206 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2016/2017. Ο αντίστοιχος τζίρος της Media Markt στην ελληνική αγορά μειώθηκε ελαφρώς στα 186 εκατ. ευρώ από 187 εκατ. ευρώ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος (αρχείο PDF) της κυρίαρχης «Κωτσόβολος» (θυγατρική της βρετανικής Dixons Carphone με 96 καταστήματα και μερίδιο αγοράς 34,4%) ανήλθε για την οικονομική χρήση 2017/2018 στις 410 εκατ. στερλίνες (περίπου 454 εκατ. ευρώ), εμφανίζοντας αύξηση 11% έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Να θυμίσω ότι η Ceconomy τους τελευταίους μήνες είχε εκδώσει δύο «προειδοποιήσεις κερδών», ενώ απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της, τον Peter Haas, χωρίς καν να έχει βρει αντικαταστάτη, στέλνοντάς της ουσιαστικά χωρίς ηγεσία στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Tα παραπάνω δε χάλασαν μονάχα τη χριστουγεννιάτικη διάθεση του προσωπικού της Media Markt και της Saturn, αλλά και των μετόχων της, καθώς η αξία της μετοχής της έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται μόλις λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν διοικητικές αλλαγές τόσο στη Media-Saturn-Holding GmbH όσο και στη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη Media Markt Ελλάς. Έτσι, τα ηνία της MediaMarktSaturn αναλαμβάνει ο Ισπανός Ferran Reverter πρώην CEO της Media Markt Iberia, ενώ τα ηνία της ελληνικής θυγατρικής αναλαμβάνει ο CEO της Media Markt Τurkey, Yenal Gokyildirim.

Δεδομένου ότι και στους επόμενους μήνες δεν αναμένονται ευχάριστα νέα από τη Ceconomy, είναι βέβαιο ότι η πτωτική της πορεία θα συνεχιστεί ακάθεκτη και δεν αποκλείεται η Media Saturn ήδη από του χρόνου να περάσει σε άλλα χέρια ή να μπει σε καθεστώς «εκκαθάρισης».

Ως εκ τούτου, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της εταιρείας και των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων τόσο στην ελληνική όσο και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά – οι υφιστάμενοι μέτοχοι, αλλά προπάντων ο νέος μέτοχος, η Freenet AG, δεν αποκλείεται την «επομένη μέρα», για να σωθεί από τα «δάκρυα», θα δώσει την «καρδιά της» κάπου αλλού, καθώς η Ceconomy δε θα τη ξεγελάσει ξανά! Last Christmas, λοιπόν.

Σχετικά άρθρα:



Categories: Consumer Electronics, e-commerce, Multichannel Commerce

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.