Η Delivery Hero και οι λεπτομέρειες εξαγοράς της Deliveras αντί 4,7 εκατ. ευρώ

Η εισηγμένη γερμανική Delivery Hero σε ανακοίνωση (αρχείο PDF) των οικονομικών της αποτελεσμάτων δημοσιεύει λεπτομέρειες για το τίμημα εξαγοράς του 100% της online πλατφόρμας παραγγελίας έτοιμου φαγητού deliveras.gr. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Delivery Hero, η εταιρεία εξαγόρασε την Deliveras με το ποσό 4,7 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας την προάσπιση της ηγετικής της θέσης στην ελληνική αγορά.

“The acquisition of 100% of the shares in Deliveras represents a strategic investment in the Greek market. The shares acquired are representative of the voting rights. The total consideration for the acquisition is € 4.7 million. It includes a contingent consideration of € 1.5 million. The contingent consideration depends on the future performance of the combined businesses; the maximum amount of the contingency is € 2.0 million.”

Θυμίζω ότι η ίδια εταιρεία είχε εξαγοράσει την e-food.gr (Η Delivery Hero εξαγόρασε την e-food.gr και την Yemeksepeti) τoν Μάιο του 2015 έναντι 21 εκατ. ευρώ, ενώ η πλατφόρμα clickdelivery.gr αποκτήθηκε εμμέσως, χάρη στην εξαγορά της τουρκικής Yekem Sepeti την ίδια περίοδο. Μέσω, λοιπόν, της Online Delivery Α.Ε. η γερμανική εταιρεία ελέγχει τις κυριότερες πλατφόρμες παραγγελίας έτοιμου φαγητού στην ελληνική αγορά.

Αντίθετα, η Delivery Hero στη Γερμανία προέβη πρόσφατα στην πώληση (αρχείο PDF) των αντίστοιχων πλατφορμών Lieferheld, Pizza.de και της εταιρείας delivery foodora στον κυριότερο ανταγωνιστή της, την εισηγμένη ολλανδική Takeaway.com η οποία δραστηριοποιείται στη γερμανική αγορά με την Lieferando, αντί τιμήματος περίπου 930 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 508 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με 9,5 εκατ. μετοχές αξίας 422 εκατ. ευρώ, μετοχές οι οποίες εκπροσωπούν το 18% των συνολικών μετοχών της Takeaway.

Η ακαθάριστη αξία των παραγγελιών έτοιμου φαγητού (Gross Merchandise Value) που διακινήθηκαν μέσω των πλατφορμών της Delivery Hero στη Γερμανία κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2018 ανήλθαν στα 462 εκατ. ευρώ μέσα από 23 εκατ. παραγγελίες, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν στα 76 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Delivery Hero δραστηριοποιείται σε 39 χώρες, ενώ για το τρέχον έτος προσδοκά τζίρο ύψους 1,08 με 1,15 δισ. ευρώ και ζημιές 270 έως 320 εκατ. ευρώ.

Η κατηγορία «παραγγελία έτοιμου φαγητού» εξελίσσεται σε έναν από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους κλάδους του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα. Αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά δε λειτουργεί ένα Instacart (Instacart: Υπηρεσία αυθημερόν παράδοσης ειδών σουπερ μάρκετ από το πλήθος) για το λιανεμπόριο ειδών σουπερμάρκετ, η ανάπτυξή της και στην ελληνική αγορά αποτελεί ιδανική περίπτωση για την e-Food.gr και την παρέα της.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, E-Food, On-Demand Commerce

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.