Τα μεγαλύτερα Online συγκροτήματα φαρμακεία στην Ευρώπη μετασχηματίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες

Κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς των διαδικτυακών φαρμακείων στην Ευρώπη είναι η αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης στον κλάδο και ο μετασχηματισμός των μεγαλύτερων Online συγκροτημάτων  φαρμακείων σε διαδικτυακές πλατφόρμες – marketplaces.

Ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω η γερμανο-ελβετo-ολλανδική αγορά, στην οποία είναι συγκεντρωμένες οι τέσσερις κορυφαίοι όμιλοι-συγκροτήματα διαδικτυακών φαρμακείων, η Zur Rose Group με τζίρο 1,06 δισ. ευρώ περίπου, η Shop Apotheke Group με τζίρο 540 εκατ. ευρώ, η Apo-Discounter Group με τζίρο 169 εκατ. ευρώ και η Medikamente-per-Klick με τζίρο 165 εκατ. ευρώ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η Aponeo.de του έλληνα ομογενή Κων/νου Πρίμπα („ne33ATH17: Η ημερίδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου που προκάλεσε αίσθηση“) εξαγόρασε την Gesundshop24 και Pharmeo, κατατάσσοντάς την με πωλήσεις ύψους 52,3 εκατ. ευρώ στην 11η θέση των μεγαλύτερων διαδικτυακών φαρμακείων στη γερμανική αγορά (αρχείο PDF).

Οι δε δύο μεγαλύτεροι online όμιλοι-συγκροτήματα  φαρμακείων, η Zur Rose Group και η Shop Apotheke ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα μετασχηματίσουν ριζικά το επιχειρηματικό μοντέλο τους: Aπό διαχειριστή διαδικτυακών καταστημάτων σε διαχειριστή πλατφόρμας ή αλλιώς από έμπορο σε πάροχο υπηρεσιών („Γιατί το εμπόριο έχει την ανάγκη για δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων;“), εμπεδώνοντας και ενισχύοντας περαιτέρω την ευρωπαΪκή κυριαρχία τους.

Shop Apotheke OpportunitiesΌπως είχα αναφέρει στο παρελθόν, κανένα επιχειρηματικό μοντέλο του ηλεκτρονικού επιχειρείν δεν κυριαρχεί τόσο στην παγκόσμια αγορά („Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου σε όρους GMV“) όσο αυτό των επιχειρηματικών μοντέλων-οικοσυστημάτων που συναντώνται στις διαδικτυακές πλατφόρμες – B2C και B2B Marketplaces („Το Αλφαβητάρι της Οικονομικής των πλατφορμών“).

Την ικανότητα ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων διαδικτυακών πλατφορμών θα μπορέσουν οι έλληνες επιχειρηματίες να αποκτήσουν συμμετέχοντας στο ολοήμερο Masterclass “Intro in Platform Business Model Innovation“. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου στο Gazarte, ήτοι μια μέρα πριν την ημερομηνία διοργάνωσης του νέου κορυφαίου B2B συνεδρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ne33 Conference. H επίσημη εγγραφή και στις δύο εκδηλώσεις θα ξεκινήσει σύντομα.

Σχετικά άρθρα:Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, Online Pharmacy

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: