Shopping Parties: Το ιδανικό ηλεκτρονικό επιχειρείν για τις γυναίκες

Είχα χαρακτηρίσει πρόσφατα το ανδρικό γονίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου ως μία από τις δέκα πληγές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το λεγόμενο επιχειρηματικό  μοντέλο των άμεσων πωλήσεων μέσω των Shopping Parties ή αλλιώς Style Events ή Style Shows,  το οποίο σας το είχα παρουσιάσει στο παρελθόν, είναι από τα λίγα επιχειρηματικά μοντέλα του ηλεκτρονικού επιχειρείν, τα οποία φέρουν τη «σφραγίδα» του γυναικείου γονιδίου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω επιχειρηματικά μοντέλα αναπτύχθηκαν από γυναίκες και απευθύνονται (κυρίως) σε γυναίκες. Αυτό ερμηνεύεται μιας και τα Shopping Parties λόγω της υπόστασής τους ως κοινωνικός χώρος βασίζονται στην κοινωνική δικτύωση που είναι ζητούμενη για το γυναικείο φύλο.

Stelladot.comΕκτός από τις εταιρείες Stella & Dot και Chloe + Isabel και άλλες εταιρείες, όπως η Plum District, με κοινό στόχο τις μαμάδες και η Julep με το (διαδικτυακό) στούντιό της για μανικιούρ, η Citrus Lance η οποία προσφέρει διάφορα «πακέτα» περιποίησης για νέους γονείς, η House Party που ανέπτυξε μια νέα αγορά για τα Brands, η Thirty One  η οποία προσφέρει αξεσουάρ, τσάντες και πορτοφόλια  καθώς και η J. Hilburn η οποία προσφέρει ανδρικό ρουχισμό, εφαρμόζουν το μοντέλο των απευθείας (online) πωλήσεων μέσω των Shopping Parties. Ολοένα και περισσότερο, οι παραστάσεις των εταιρειών δε λαμβάνουν χώρα μόνο στο οικείο (μικρό) χώρο του σπιτιού αλλά και σε δημόσιους χώρους με τη συμμετοχή πιο ευρύ κοινού.

Η γενική διευθύντρια της Cloe + Isabel Chantel Waterbury στο Direct Selling News επεξηγεί σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ότι τοποθέτησε τα επενδυτικά κεφάλαια  στην κατασκευή ιδιόκτητου πληροφοριακού συστήματος, με στόχο τη διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές της. Με αυτόν τον τρόπο, η κάθε εκπρόσωπος της Cloe + Isabel έχει τη δική της διαδικτυακή μπουτίκ την οποία και μπορεί να εξατομικεύσει με τη χρήσης του Instagram. Φορτώνοντας τις δικές της φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν ότι φοράει προϊόντα της Cloe + Isabel  και μπορεί να τοποθετήσει δίπλα σε κάθε αντίστοιχο προϊόν. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, η καθεμία πωλήτρια εμφανίζει το προσωπικό της στυλ. Aυτό που έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την ίδια, οι πωλήσεις δε γίνονται μέσω  της ιστοσελίδας τη, αλλά μέσω των προσωπικών «μπουτίκ» των εκπροσώπων-πωλητών της. Με την παραπάνω πλατφόρμα, οι πωλήτριες έχουν πρόσβαση στην ανάλυση των πωλήσεων τους συγκρίνοντας την προσωπική εργασία τους με την συνολική απόδοση της εταιρείας. Αυτή, τους δίνει ιδέες για το πώς μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και τους προσφέρει κίνητρα με τη μορφή μπόνους και προσφορές για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της εταιρείας. Στο παρακάτω εταιρικό βίντεο, μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργία του επιχειρηματικού μοντέλου της.

The Opportunity from Chloe + Isabel on Vimeo.

Σε μια εποχή, όπου το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί εκ νέου εξαιτίας της ανάπτυξης των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, της οικονομικής κρίσης και της ανάπτυξης-διείσδυσης των νέων τεχνολογιών (διαδικτύου και νέων συσκευών), αυτά είναι ικανά να δώσουν μια νέα ώθηση στο επιχειρηματικό μοντέλο των απευθείας πωλήσεων αλλά και στη δημιουργία αντιστοίχων νεοφυών επιχειρήσεων.

Το παράδειγμα του παραπάνω επιχειρηματικού μοντέλου των Style Shows προσφέρει με ένα μοναδικό τρόπο μια εμπειρία που αγαπούν οι γυναίκες, καθώς λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους. Υπενθυμίζω, όμως, ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτή που πουλάει! «Βασική πρόκληση των άμεσων πωλήσεων μέσω των Shopping Parties δεν είναι η προσέλκυση καταναλωτών για την αγορά αντικειμένων αλλά η παρότρυνση ατόμων για την πώλησή τους».

Σχετικά άρθρα:



Categories: Business Models, E-Beauty, e-commerce, E-Fashion, Αναλύσεις, Sharing Commerce, Shopping Parties, Trends

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.