Η Zakcret, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες αθλητικών καταστημάτων στην Ελλάδα, η οποία το 2017 κατέγραψε καθαρές πωλήσεις 18 εκατ. ευρώ περίπου σημειώνοντας αύξηση κατά 10,71%, εκτιμά ότι το 2018 ο κύκλος εργασιών της θα ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Zakcret πέραν των επώνυμων αθλητικών και lifestyle brands έχει αναπτύξει και δικές της ιδιωτικές ετικέτες («Ιδιωτικές ετικέτες το μελλοντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των διαδικτυακών εμπόρων»), την District 75 και τη Venimo.
Η αμιγώς ελληνική εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 και σήμερα αριθμεί 17 φυσικά (15 Zakcret Sports & 2 Sneaker Cage) και 4 ηλεκτρονικά καταστήματα (Zakcret.gr, Sneakercage.gr, District75.gr & Venimo.gr), οι πωλήσεις των οποίων σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 15% περίπου του συνολικού τζίρου της.
Για τον μέσο έμπορο αθλητικών ειδών, τα πράγματα γίνονται ημέρα με τη ημέρα ολοένα και δυσκολότερα, καθώς ο ήδη σκληρός ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά εντείνεται μέσω του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και της έλευσης εταιρειών – μαμούθ με τζίρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική αγορά, αλλά και της επιθετικής ψηφιακής στρατηγικής των ηγετών του κλάδου Nike, Adidas, Asics κ.ά. με στόχο την απόκτηση της ψηφιακής πελατειακής διεπαφής, ήτοι τη λιανική πρόσβαση σε εκατομμύρια πελάτες και παράλληλα την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με τις κυρίαρχες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, Zalando, Jet.com, Tmall, Asos κ.ά., όπως πρόσφατα μας έδειξε το παράδειγμα της Nike.
Πού βρίσκονται, όμως, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές του μελλοντικού εμπορίου αθλητικών ειδών; Στο νέο δικτυωμένο κόσμο, δεν είναι σε τελική ανάλυση τα νέα κανάλια διανομής αυτά που δυσχεραίνουν την επιβίωση των (παραδοσιακών) εμπόρων του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά η αναδιαμόρφωση στην αλυσίδα των αξιών (Value Chain) των επιχειρηματικών μοντέλων του εμπορίου αθλητικών ειδών.
Το τι είναι εφικτό, μας δείχνουν οι βέλτιστες πρακτικές των επιτιθέμενων Under Armour, Fanatics, Peloton και Keller Sports, οι οποίες δείχνουν υποδειγματικά για το ποιες δεξιότητες και ικανότητες πρέπει να κατέχουν οι έμποροι, αν θέλουν να έχουν λόγο ύπαρξης στο άμεσο μέλλον.
Εκεί που προηγουμένως το φάσμα των αθλητικών προϊόντων αποτελούσε τον ουσιαστικό και συχνά μοναδικό μοχλό αξίας, αυτά σήμερα αποτελούν εξελιγμένα οικοσυστήματα- αλυσίδες αξιών, τα οποία δημιουργούνται γύρω από ένα φυσικό αγαθό, αλλά ολοένα και περισσότερο εκτός του περιβάλλοντος αυτού.
Για παράδειγμα, η γερμανική Keller Sports δεν είναι απλώς ένα (διαδικτυακός) έμπορος αθλητικών ειδών αλλά ένα οικοσύστημα – πλατφόρμα για τον κλάδο της άθλησης, καθώς αυτή λειτουργεί ένα Brand Experience Store, αλλά και το Keller x, μια πλατφόρμα με premium προϊόντα lifestyle, ενώ έχει αναπτύξει τόσο μια premium συνδρομητική υπηρεσία μέσω της οποίας τα μέλη της αποκτούν αποκλειστική πρόσβαση σε προσφορές και προϊόντα αλλά και σε είδη άθλησης στα γυμναστήρια Keller Studios, όσο και ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, το Keller sMiles, το οποίο μάλιστα είναι ανοικτό για όλα τα Fitness-Tracker, όπως είναι αυτά της Adidas (Runtastic), της Asics (Runkeeper) και άλλων κατασκευαστών αθλητικών ειδών και μέσω του οποίου οι ερασιτέχνες αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, να κερδίσουν δώρα ή να εξαργυρώσουν τα χιλιόμετρα που κάλυψαν με την άθλησή τους τόσο στα γυμναστήρια Keller Sports όσο στους συνεργάτες της.
Η πρόκληση, λοιπόν, για τη Zakcret, την Cosmos Sport αλλά και τους άλλους έλληνες εμπόρους αθλητικών ειδών βρίσκεται στην αξιοποίηση και στην απάντηση των παρακάτω ερωτημάτων: Με ποια επιχειρηματικά μοντέλα, με ποια οικοσυστήματα υπηρεσιών – πελατοκεντρικών «Ηγετικών Προτάσεων Αξίας», με ποια υπερισχύον ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με ποιες συσκευές, με ποια killer application – εφαρμογές, με ποιους πελάτες, με ποιες κατηγορίες, με ποιες στρατηγικές συνεργασίες και με ποια δεδομένα άραγε θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών όχι μονάχα περιστασιακά, αλλά κάθε μέρα;
Σχετικά άρθρα:
- Η μήτρα επιτυχούς στρατηγικής τοποθέτησης επιχειρήσεων λιανεμπορίου της Barbara Kahn
- Decathlon: Με πωλήσεις 11 δισ. ευρώ δρομολογεί την είσοδό της στην ελληνική αγορά
- Πού είναι τα ελληνικά Apps του ηλεκτρονικού εμπορίου;
- Το Αλφαβητάρι της Οικονομικής των πλατφορμών
- Γιατί το εμπόριο έχει την ανάγκη για δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων;
- E-Commerce 2020: Κερδισμένοι και ηττημένοι
- Συνδρομητική υπηρεσία: Η Adidas λάνσαρε την Avenue A
- Η Asics εξαγόρασε την εφαρμογή Runkeeper έναντι 85 εκατ. δολαρίων
- Η Adidas εξαγόρασε την Runtastic έναντι 220 εκατ. ευρώ
Categories: Abo-Commerce, Business Models, e-commerce, E-Health, Αναλύσεις
Απάντηση