Rethink logistics: Η Loop καταδεικνύει τι μορφή μπορεί να έχει ένα εναλλακτικό σύστημα logistics

Η ανεύρεση εναλλακτικών ιδεών-επιχειρηματικών μοντέλων και λύσεων – δομών συστημάτων Logistics αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Και αυτό διότι εάν το ηλεκτρονικό εμπόριο απέχει τουλάχιστον πέντε χρόνια από την κυριαρχία του στο λιανεμπόριο, τα σημερινά Logistics απέχουν τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια από την αντίστοιχη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου – το «τελευταίο μίλι» ήτοι το τελευταίο σκέλος του «ταξιδιού παράδοσης» ενός πακέτου, πριν να φτάσει στο κατώφλι των καταναλωτών, αποτελεί το αδύναμο σημείο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρονικών σουπερμάρκετ, που αποτελούν τον μοχλό ανάπτυξης του μελλοντικών υπηρεσιών logistics, βρίσκεται ακόμα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με τον συνολικό τζίρο στο λιανεμπόριο τροφίμων.

Ενόψει, λοιπόν, των παραπάνω και των ολοένα αυξανόμενων προσδοκιών των πελατών αλλά και του συνεχούς αυξανόμενου όγκου των αποστολών, ο κλάδος των logistics χρειάζεται ριζικές αλλαγές, δηλ. εναλλακτικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές δομές συστημάτων logistics , αντί «λύσεις – μπαλώματα» προς την αντικατάσταση των ισχυουσών ανελαστικών προσεγγίσεων και των αντίστοιχων ανελαστικών δομών. Πρακτικά η αγορά αναζητά ένα νέο σημείο αναφοράς, μια νέα καινοτομία, μια νέα επανάσταση, αντίστοιχη με αυτή που επέφερε το «Ideal X» και η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω θαλάσσης („Η ιστορία των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων“).

Loop_How Does It Work

Τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας Loop – Πηγή: Loop

Εδώ, στο neoecommerce, σας παρουσιάζουμε συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για την αξιόπιστη παράδοση στο τελευταίο μίλι. Ωστόσο, δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις του θέματος των logistics από δύο νεοφυείς επιχειρήσεις, αυτής της Loop και της Pick&Ship είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικές, καθώς οι ιδέες τους είναι ριζοσπαστικές καινοτόμες αλλά και οικολογικές, καθώς δε χρησιμοποιούν συσκευασίες χαρτονιού. Αρχικά θα σας παρουσιάσω την επιχειρηματική ιδέα της Loop, ενώ θα σας παρουσιάσω αυτή της Pick&Ship τον Ιούνιο, όταν  θα γίνουν περισσότερα γνωστά για τον τρόπο λειτουργίας του επιχειρηματικού μοντέλου της.

Loop

Πρόκειται για μια καινοτόμα πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας TerraCycle που προσφέρει καταναλωτικά προϊόντα επώνυμων επιχειρήσεων όπως της Unilever, της Procter & Gamble, της Nestle και της PepsiCo με έναν ξεχωριστό καινοτόμο τρόπο, με τη φορμή “Πράσινου Ηλεκτρονικού Εμπορίου”.

LoopΓια καθένα προϊόν των παραπάνω εταιρειών – συνεργατών, σχεδιάστηκαν ειδικές συσκευασίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 100 φορές. Ο τρόπος λειτουργίας της Loop („A coalition of giant brands is about to change how we shop forever, with a new zero-waste platform“) είναι ο εξής: Όταν ένα πελάτης παραγγείλει για παράδειγμα αποσμητικό, απορρυπαντικό, στοματικό διάλυμα, μέλι ή παγωτό, η εταιρεία αποστέλλει τα παραπάνω σε ανθεκτικά δοχεία με τη μορφή μπουκαλιού και για το οποία ο πελάτης καταβάλει αρχικά μια προκαταβολή. Τα χρήματα αυτά επιστέφονται  στον πελάτη, όταν αυτός επιστρέψει τα δοχεία και το επαναχρησιμοποιούμενο κουτί της Loop μέσω του συνεργάτη – ταχυμεταφορέα της, την UPS. Η Loop καθαρίζει-απολυμάνει τα εμπορευματοκιβώτια, τα ξαναγεμίζει με προϊόν και στη συνέχεια τα ξαναβάζει για πώληση. Σημειώνεται ότι το κόστος των προϊόντων θα είναι παρόμοιο με αυτό που ήδη ως τώρα πληρώνουν οι πελάτες.

Όλη η παραπάνω διαδικασία παράδοσης και επιστροφής μέσω των οχημάτων της UPS αφήνει φυσικά το ανθρακικό αποτύπωμά της, αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς της TerraCycle για τη συνολική επίδραση της συσκευασίας στο πιλοτικό μοντέλο της, διαπίστωσε ότι είναι 50-75% καλύτερη για το περιβάλλον από τις αντίστοιχες συμβατικές εναλλακτικές λύσεις.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Loop μπορεί να αναπτυχθεί ως πλατφόρμα („Το Αλφαβητάρι της Οικονομικής των πλατφορμών“), καθώς δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες – Brands να κάνουν χρήση της υπηρεσίας πώλησης, παράδοσης και των επιστροφών, ενώ αυτή διαχειρίζεται αποκλειστικά την πρόσβαση προς τους καταναλωτές.

Η συνδρομητική υπηρεσία της Loop θα λανσαριστεί την άνοιξη στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, ενώ αυτή θα διατεθεί δοκιμαστικά και στο συμβατικό λιανεμπόριο („Tesco and Carrefour to trial refillable container scheme“).

Σταο παρελθόν σας είχα παρουσιάσει και άλλες πιθανές στρατηγικές λύσεις για αξιόπιστη παράδοση στο «τελευταίο μίλι».

Σχετικά άρθρα:Categories: Abo-Commerce, Business Models, e-commerce, E-Commerce Platforms, Innovation, Αναλύσεις, Logistics, Trends

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: