eShoes: Η Zalando κάνει τζίρο αξίας 100 εκατ. ευρώ τον μήνα

Η περίπτωση της Zalando της Rocket Internet των αδερφών Sawmer είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα για το πώς ένα νέος (διαδικτυακός) παίκτης μπορεί να ταρακουνήσει τις παραδοσιακές αγορές. Αν και ιδρύθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2008 ως κλώνος της Zappos (θυγατρική της Amazon), κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει ένας από τους υπολογίσιμους παίκτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη.

Από καθαρά ηλεκτρονικό κατάστημα υποδημάτων μετατράπηκε σε μια πλατφόρμα με ευρεία βάση προϊόντων, η οποία περιέχει από υποδήματα και ρουχισμό μέχρι αθλητικά και αξεσουάρ. Με την προσθήκη της υπηρεσίας Zalando Lounge μπήκε και στον χώρο των Shopping Clubs. Φυσικά όλα τα παραπάνω δε θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν χωρίς αρκετούς επενδυτικούς γύρους (κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ άντλησε μεταξύ άλλων από την Holtzbrinck Ventures, την Tengelmann Ventures, την Kinnevik και πρόσφατα από την ρωσική DST) καθώς και με μια τεράστια τηλεοπτική καμπάνια. Σύμφωνα με φήμες, η  Zalando σκοπεύει να εισέλθει στο χρηματιστήριο.

Αυτή τη στιγμή, η Zalando λειτουργεί καταστήματα στην Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αγγλία. Λειτουργεί καταστήματα με διαφορετική επωνυμία εκτός Ευρώπης, όπως στη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Ρωσία και την Αυστραλία. Ήδη ετοιμάζεται η επέκτασή της και στη Ν.Α. Ασία και ειδικότερα στην Ινδονησία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευση της εταιρείας, μέσω της πλατφόρμας της πωλούνται 30.000 υποδήματα καθημερινά και ο τζίρος της ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Το νούμερο αυτό αφορά τις μικτές πωλήσεις. Επειδή η Zalando προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν παράδοσης και επιστροφής των προϊόντων (εντός 100 ημερών), υπολογίζεται ότι το ποσοστό επιστροφής θα ανέρχεται στο 60-70% των διακινούμενων προϊόντων της. Αρχές του 2013 θα λειτουργήσει το νέο κέντρο διανομής που διαθέτει εκτάση 78.000 τ. μ. .

Εκτός από την αμερικάνικη και πρωτοπόρο Zappos, η οποία ανέπτυξε όσο κανείς άλλος εξαιρετικά την υπηρεσία ως επιχειρηματικό μοντέλο, ο σημαντικότερος ανταγωνιστής της Zalando στην ευρωπαϊκή αγορά του υποδήματος είναι η γαλλική Spartoo. Η τελευταία κατέχει την 89η θέση στα Top 300 ηλεκτρονικά καταστήματα της Ευρώπης με πωλήσεις αξίας 124 εκατ. δολάρια (2010)  και η οποία πωλεί τα υποδήματά της σε 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά άρθρα:



Categories: Ε-Shoes

Tags: , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.