Γερμανία: Στα 39,1 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές αγορές B2C για το 2013

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης για το εξ Αποστάσεως Εμπόριο (BVH), ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών εμπορευμάτων B2C (επιχείρηση προς καταναλωτή) στη Γερμανία άγγιξε τα 39,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 έναντι 27,6 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά (αύξηση 41,7%). Ο παραπάνω τζίρος αντιπροσωπεύει περίπου το 81% των συνολικών εξ αποστάσεως πωλήσεων, το ύψος των οποίων για το 2013 ανήλθε στα 48,3 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,44% σε σχέση με το 2012. Οι δε συνολικές πωλήσεις του εξ αποστάσεως εμπορίου αντιπροσωπεύουν το 11,2% του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου. Ενώ όσον αφορά το κινητό επιχειρείν (m-commerce), αυτό αντιπροσωπεύει το 10,2% των διαδικτυακών πωλήσεων (5,1% το 2012).

Intzeidis_Germany_Εξ αποστασεως αγορες 2009_2013Σύμφωνα με την παραπάνω ένωση, οι μεγάλοι νικητές του 2013 των καναλιών εξ αποστάσεως πωλήσεων φυσικών προϊόντων είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως π.χ. της Amazon και της eBay με συνολικές πωλήσεις ύψους 26,7 δισ. ευρώ. Ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα της Amazon ανήλθαν στα 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του έτους 2013 . Οι πολυκαναλικοί έμποροι ήτοι οι εταιρείες καταλόγων, τα φαρμακεία, οι παραδοσιακοί έμποροι και οι εταιρείες Teleshopping, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στο διαδίκτυο όσο και στις εξ αποστάσεως πωλήσεων, εμφάνισαν συνολικές πωλήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ. Ενώ στη τρίτη θέση ακολουθούν οι αποκλειστικά διαδικτυακοί παίκτες πραγματοποιώντας συνολικές πωλήσεις ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από φέτος γίνεται και η καταγραφή των πωλήσεων των Shopping Clubs, οι συνολικές πωλήσεις των οποίων ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ.

Germany_Online-Sales-per-chΟ μεγαλύτερος τζίρος των διαδραστικών πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου προέρχεται από την κατηγορία του ρουχισμού  με συνολικές πωλήσεις ύψους 7,08 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κατηγορία των βιβλίων με συνολικές πωλήσεις ύψους 5,01 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, τη τρίτη θέση κατέχει η κατηγορία των ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας και ηλεκτρονικών συσκευών με συνολικές πωλήσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η κατηγορία των υποδημάτων βρίσκεται στην τέταρτη θέση κατάταξης με συνολικές πωλήσεις ύψους 2,86 δισ. ευρώ (βλέπε τις πωλήσεις της Zalando)

Ecommerce Sales per category 2013

Όσον αφορά τις πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών όπως π.χ. αεροπορικά εισιτήρια, ταξίδια, εισιτήρια για εκδηλώσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτές ανήλθαν στα 10,6 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τότε ο συνολικός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Γερμανία για το 2013 ανήλθε στα 49,7 δισ. ευρώ!

Τέλος, όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής για αγορές μέσω διαδικτύου, ο πιο διαδεδομένος τρόπος πληρωμής είναι μέσω τιμολογίου (38%). Αυτόν ακολουθεί η πληρωμή μέσω αυτόματης χρεωστικής μεταφοράς με 24%, ενώ οι ψηφιακοί τρόποι πληρωμής βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19%. Οι πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών βρίσκονται στην τέταρτη θέση ως ο πιο διαδεδομένος τρόπος πληρωμής με 14%.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, Export 2.0, Internationalization, Studies

Tags: ,

3 replies

  1. Ευχαριστούμε για τα στοιχεία της έρευνας.

    Κύριε Ιντζειδη , οι γερμανοί καταναλωτες επιλεγουν καταστηματα γενικα για αγορες online που εχουν μονο αγγλικα ως γλωσσα?

    καταπληκτικη πηγη γνωσεων το blog σας

    • Ευχαριστώ Γιώργο για τα καλά σου λόγια!

      Σχετικά με το ερώτημα σου, οι γερμανοί καταναλωτές επιλέγουν πρωτίστως ηλεκτρονικά καταστήματα που είναι προσαρμοσμένα στη γερμανική αγορά (γλώσσα, τρόποι πληρωμής, αποστολή παραγγελιών, εξυπηρέτηση πελατών κτλ.). Λόγου του μεγέθους της αγοράς, τα μεγαλύτερα διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν και γερμανικές εκδοχές αυτών.

Trackbacks

  1. Τα 100 μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα της Γερμανίας (2019) |

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d