IKEA: Οι διαδικτυακές πωλήσεις της στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 30,7% στα 304 εκατ. ευρώ

Η ΙΚΕΑ δημοσιοποίησε και επίσημα τα οικονομικά στοιχεία του 12μηνου (1η Σεπτεμβρίου 2016 – 31 Αυγούστου 2017). Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, οι πωλήσεις του ομίλου ΙΚΕΑ αυξήθηκαν οριακά κατά 1,7% στα 36,3 δισ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα της IKEA Γερμανίας, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά της IKEA (σε αυτή λειτουργεί 53 φυσικά καταστήματα) αυξήθηκαν κατά 2,4%  στα 4,9 δισ. ευρώ περίπου. Τα παραπάνω έσοδα αντιπροσωπεύουν το 15,00% των παγκόσμιων συνολικών πωλήσεων της IKEA. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις της στην παραπάνω αγορά παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 30,7% στα 304 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά όμως τα καθαρά κέρδη της εμφάνισαν σημαντική πτώση 40,47% στα 2,5 δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η IKEA εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει παγκοσμίως αυτόνομα εστιατόρια, καθώς διαπίστωσε ότι η δημοτικότητα του φαγητού στα καταστήματά της έχει φτάσει στα ύψη.

Πρόσφατα η IKEA ανακοίνωσε και την εξαγορά της αμερικανικής TaskRabbit, μιας επιχείρησης που λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών (βλέπε μια αντίστοιχη υπηρεσία της ελληνικής Douleutaras.gr).

Στην Ελλάδα, η διαχείριση των καταστημάτων ΙΚΕΑ ανήκει στη θυγατρική House Market του ομίλου Φουρλή. Σημειώνω ότι λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις 291,3 εκατ. ευρώ το 2016 αυξημένες κατά 4,2% σε σχέση με το 2015 (279,5 εκατ. ευρώ). Το EBITDA ανήλθε στα 29,1 εκατ. ευρώ έναντι 25,6 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ παρουσίασε κέρδη προ φόρων 7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 4,6 εκατ. ευρώ το 2015.Σήμερα, η House Market λειτουργεί συνολικά 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και ένα στη Σόφια Βουλγαρίας. Επίσης λειτουργεί 6 σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ στη Ρόδο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Κομοτηνή και από τον Ιούλιο 2015 και στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Τέλος, η ίδια λειτουργεί και τα ηλεκτρονικά κατάστημα της ΙΚΕΑ και στις τρεις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Την πλήρη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της IKEA μπορείτε να δείτε εδώ (αρχείο PDF).

Σε διεθνή επίπεδο, η αμερικανική Homedepot.com αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, με διαδικτυακές πωλήσεις 5,58 δισ. δολάρια (Omnichannel investments help Home Depot boost web sales 19% in 2016).

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Furniture

Tags: , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.