Zooplus και Petcity εξαγοράστηκαν από επενδυτικά σχήματα

Τόσο η γερμανική Zoooplus, η κορυφαία αμιγώς διαδικτυακή επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφών και αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη, όσο και η πολυκαναλική Petcity, η μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στην Ελλάδα, εξαγοράστηκαν πριν από λίγο καιρό από επενδυτικά σχήματα.

Είναι κατανοητό ότι η δύσκολη περίοδος της πανδημίας και των lockdowns για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, μαζί με την αστικοποίηση αλλά και την αύξηση των μονομελών νοικοκυριών έχουν συμβάλει στην αυξημένη επιθυμία των ανθρώπων για αγορά ζώων συντροφιάς και συνεπώς στις αυξημένες πωλήσεις για ζωοτροφές και αξεσουάρ, ιδιαίτερα αυτών μέσω του διαδικτύου.

Όλα τα παραπάνω, με οδηγό τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τη συγκέντρωση κεφαλαίων, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για εξαγορά της Zooplus και Petcity και μάλιστα την ίδια χρονική στιγμή.

Εξαγορά της Zooplus από τις Hellman & Friedman και EQT έναντι 3,7 δισ. ευρώ

Στην εξαγορά της Zooplus προχώρησαν από κοινού η αμερικανική επενδυτική Hellman & Friedman μαζί με τη σουηδική EQT. Συγκεκριμένα, η προσφορά των Hellman & Friedman και EQT ανέρχεται στα 480 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, αναλογώντας έτσι σε ένα premium της τάξεως του 72% σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Zooplus, πριν να εμφανιστεί το ενδιαφέρον εξαγοράς, στα μέσα του Σεπτέμβρη. Το τίμημα της εξαγοράς άγγιξε τα 3,7 δισ. ευρώ και την ανάληψη υποχρεώσεων.

Zooplus Succesfull voluntary takeover offer by H&F in partnership with EQTΟι πωλήσεις της Zooplus ανήλθαν πέρυσι στα 1,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση ύψους 18% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για φέτος, η εταιρεία προβλέπει πωλήσεις (αρχείο PDF) μεταξύ 2,04 και 2,14 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 η εταιρεία προσδοκά πωλήσεις (αρχείο PDF) μεταξύ 3,4 και 3,8 δις. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν ανάπτυξη 15%.

Zooplus: Revenue 2000-2020Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9μηνο του 2021, η πελατειακή βάση της Zooplus ανήλθε σε 9,1 εκατ. ενεργούς πελάτες.

Η Zooplus δραστηριοποιείται σε συνολικά 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενώ λειτουργεί συνολικά έντεκα fulfillment centers στην Ευρώπη.

Εξαγορά της Petcity από την BC Partners

Στον αντίποδα, το τίμημα αλλά και οι λεπτομέρειες συναλλαγής της εξαγοράς του Market Leader στην Ελλάδα από την BC Partners δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα (η Καθημερινή κάνει λόγο για εξαγορά του 90% και ανάληψη των υποχρεώσεων έναντι 90 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για το 2020, η Pet City εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 45,6 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος η εταιρεία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 15%.

Petcity Revenues 2011-2020Επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών, η BC Partners θα προχωρήσει σίγουρα σε αναδιάρθρωση λειτουργίας της πολυκαναλικής επιχείρησης των 80 καταστημάτων.

Η αγορά των ζώων συντροφιάς δεν είναι άγνωστη στην BC Partner. Το 2015 αγόρασε, με μια συναλλαγή 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την Pet Smart που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών για τα κατοικίδια ζώα στις ΗΠΑ. Το χαρτοφυλάκιο της BC Partners περιλαμβάνει και τον μεγαλύτερο διαδικτυακό παίκτη λιανικής πώλησης τροφών και αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα στις ΗΠΑ, την Chewy, που εξαγοράστηκε το 2017 από την Pet Smart προς 3,35 δισ. δολάρια και που οι πωλήσεις της το 2020 ανήλθαν σε 7,4 δισ. δολάρια.

Το οικοσύστημα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών κατοικιδίων

Στην Ευρώπη, η αξίας της (offline και online) αγοράς προμηθειών και προϊόντων για κατοικίδια κυμαίνεται μεταξύ 28 και 29 δισ. ευρώ, ενώ η παγκόσμια αγορά φροντίδας κατοικιδίων εκτιμάται ότι το 2025 θα εκτιναχθεί από τα 55 δισ. δολάρια το 2020 στα 270 δισ. δολάρια το 2025.

Όπως είχα επισημάνει στο παρελθόν („Γιατί το εμπόριο έχει την ανάγκη για δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων;), εκεί που προηγουμένως το φάσμα των προϊόντων αποτελούσε τον ουσιαστικό και συχνά μοναδικό μοχλό αξίας, αυτά σήμερα αποτελούν εξελιγμένα οικοσυστήματα-αλυσίδες αξιών, τα οποία δημιουργούνται γύρω από ένα φυσικό αγαθό, αλλά ολοένα και περισσότερο εκτός του περιβάλλοντος αυτού.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τόσο η Holding JAB όσο και η γνωστή Mars έχουν εξαγοράσει στο παρελθόν κτηνιατρικές αλυσίδες κλινικών: Η γερμανική JAB την αμερικανική αλυσίδα Compassion First και η Mars τις Banfiled, Blue Pearl, Pet Partners, VCA και την Anicura. Μάλιστα η Mars έχει αναπτύξει και υπηρεσία τεστ γονιδίων για σκύλους, ενώ εξαγόρασε και τη νεοφυή Whistle, κατασκευαστή ενός έξυπνου περιλαίμιου (κολάρου) και αντίστοιχης εφαρμογής που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των σκύλων.

Αν συμπεριλάβουμε στα παραπάνω τις απλές ιατρικές επισκέψεις, την ασφάλιση, τα αξεσουάρ αλλά και τα online φαρμακεία για τα κατοικίδια, μπορούμε να κατανοήσουμε το εύρος των δυνατότητων όσο και τις προοπτικές του (μελλοντικού) εμπορίου του οικοσυστήματος του συγκεκριμένου κλάδου.

Σχετικά άρθρα:Categories: e-commerce, E-Food, Αναλύσεις, Multichannel Commerce, Online Pharmacy

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: