Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Από το 2028, όλες οι αποστολές από τρίτες χώρες θα υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς

Στο πλαίσιο της μετάβασης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες το πλάνο της για την κατάργηση του ορίου δασμολογικής απαλλαγής 150 ευρώ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, γεγονός που σημαίνει ότι από το 2028, όλες οι αποστολές από τρίτες χώρες θα υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς.

Προς το παρόν, οι πελάτες στην ΕΕ για τα εμπορεύματα χαμηλής αξίας (η ίδια αξία των εμπορευμάτων κατά την εισαγωγή  να μην υπερβαίνει συνολικά τα 150 EUR ανά αποστολή), που αποστέλλονται απευθείας από μία τρίτη χώρα, καταβάλλουν μόνο τον ΦΠΑ και απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς (αρχείο PDF) – με εξαίρεση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (συνήθως αλκοόλη, αρώματα ή προϊόντα καπνού).

Για τους καταναλωτές αυτό σημαίνει ότι το κόστος κτήσης των εμπορευμάτων από τρίτες χώρες, όπως τη Μ. Βρετανία ή την Κίνα θα αυξηθεί.

Στη σχετική ανακοίνωση του επιτρόπου για την Οικονομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι, δεν έγινε σαφές πόσο ακριβότερες θα καταστούν οι ηλεκτρονικές αγορές ως αποτέλεσμα του νέου κανονισμού, ενώ με τη μεταρρύθμιση (αρχείο PDF), οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της καταβολής των τελωνειακών δασμών και του ΦΠΑ κατά την αγορά:

Με τη σημερινή μεταρρύθμιση οι διαδικτυακές πλατφόρμες καθίστανται βασικοί παράγοντες που θα διασφαλίζουν ότι τα εμπορεύματα που πωλούνται διαδικτυακά στην ΕΕ συμμορφώνονται με όλες τις τελωνειακές υποχρεώσεις. Αυτό συνιστά σημαντική απόκλιση από το ισχύον τελωνειακό σύστημα, βάσει του οποίου η ευθύνη βαρύνει τους μεμονωμένους καταναλωτές και μεταφορείς. Οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της καταβολής των τελωνειακών δασμών και του ΦΠΑ κατά την αγορά και, ως εκ τούτου, οι καταναλωτές δε θα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με κρυφές χρεώσεις ή απρόβλεπτα τελωνειακά έγγραφα κατά την άφιξη του δέματος. Με τις διαδικτυακές πλατφόρμες ως επίσημους εισαγωγείς, οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες της ΕΕ μπορούν να έχουν τη βεβαιότητα ότι έχουν καταβληθεί όλοι οι δασμοί και ότι οι αγορές τους είναι ασφαλείς και σύμφωνες με τα πρότυπα της ΕΕ για το περιβάλλον, την ασφάλεια και τη δεοντολογία.

Η κατάργηση της τελωνειακής απαλλαγής για εμπορεύματα κάτω των 150 ευρώ αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα τελωνειακά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Σχετικά άρθρα:Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, Trends

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d