Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που λανσαρίστηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015, αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία και ταχύτερα αναπτυσσόμενη κινητή εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα. Τα απίστευτα νούμερά της τρελαίνουν τους κινέζους (και όχι μόνο), αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο λόγος γίνεται για την Pinduoduo.
Αυτή λειτουργεί ένα B2C επιχειρηματικό μοντέλο social commerce, κάτι σαν το επιχειρηματικό μοντέλο της Groupon (σίγουρα θα τη θυμάστε), προσφέροντας προϊόντα (μη επώνυμα, χαμηλής ποιότητας ή απομιμήσεις προϊόντων και τα οποία αποστέλλονται απευθείας από τον κατασκευαστή – παραγωγό στους καταναλωτές) σε πολύ χαμηλές τιμές, κυρίως για ομαδικές αγορές. Εκτός από εφαρμογή (App), η Pinduoduo λειτουργεί και ένα μίνι πρόγραμμα εφαρμογής μηνυμάτων WeChat, μέσω του οποίου αλλά και των άλλων Social Media ο αγοραστής μπορεί να κοινοποιήσει τις σχετικές προϊοντικές πληροφορίες στους φίλους τους.
Ο τρόπος λειτουργίας έχει ως εξής: Μια παραγγελία ενός πελάτη θεωρείται επιτυχής, όταν αρκετοί φίλοι (άλλοι αγοραστές) εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά του ίδιου προϊόντος. Διαφορετικά η πλατφόρμα επιστρέφει το αρχικό καταβληθέν ποσό στον αγοραστή. Σημειώνεται ότι για κάθε προϊόν στην πλατφόρμα της Pinduoduo, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να αγοράσει το προϊόν είτε ατομικά είτε να συμμετάσχει σε μια υφιστάμενη ομαδική αγορά ή να ξεκινήσει μια δική του πρωτοβουλία ομαδικής αγοράς.
Για να δούμε, λοιπόν, τα τρελά νούμερα της Pinduoduo. Σύμφωνα με την πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα (αρχείο PDF) του 2018, η ακαθάριστη αξία των εμπορευμάτων (Gross Merchandise Value) τα οποία πωλήθηκαν μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ανήλθε για το 2018 στα 69 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 234% σε σχέση με το 2017. Οι ενεργοί πελάτες της ανήλθαν σε 418,5 εκατ., με μέση ετήσια δαπάνη τα 163,9 δολάρια.
Βέβαια, από την άλλη, παρότι ο τζίρος της ανήλθε σε 1,9 δισ. δολάρια και ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό χρηματοδότησης (Monetization Rate) που βρίσκεται όμως κάτω από το επίπεδο του 3% του GMV, οι λειτουργικές ζημιές της ανήλθαν σε 1,6 δισ. δολάρια.
Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι εταιρεία δαπάνησε το 103% των εσόδων της σε ενέργειες μάρκετινγκ, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει οργανικά νέους χρήστες, ενώ με μέση αξία καλαθιού μόλις τα 4,54 δολάρια είναι ολοφάνερο ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση για την Pinduoduo να αντισταθμίσει το κόστος απόκτησης νέων πελατών, με αυτά από τα μικροσκοπικά έσοδα αγορών των πελατών της.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης νεοφυής επιχείρηση, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι η Tencent, σήκωσε πρόσφατα νέα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων. Αυτή μένει να αποδείξει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της είναι βιώσιμο και όχι απλώς ένα στιγμιαίο φαινόμενο. Όπως και να έχει, όμως, αυτή όπως και η Wish (Τα νούμερα της Wish προκαλούν θαυμασμό – λειτουργία νέου γραφείου και στην Ευρώπη), αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης του νέου εμπορίου, προσεγγίζοντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, πρωτίστως μέσω της κινητής διάστασής του.
Για τον τρόπο προσέγγισης και λειτουργίας της κινεζικής αγοράς, στην πλέον δυνατή παγκοσμίως αγορά λιανεμπορίου, είχαμε αναφερθεί εκτενέστερα στην πρώτη μας ηλεκτρονική έκδοση – Whitepaper με τίτλο «Διεθνοποίηση μέσω ενός κλικ».
Σχετικά άρθρα:
- Wish: Ξεπέρασε τα 1 δισ. δολάρια ο τζίρος το 2017 – οδεύει ολοταχώς για τζίρο 2 δισ. δολάρια
- Πού είναι τα ελληνικά Apps του ηλεκτρονικού εμπορίου;
- Τα νούμερα της Wish προκαλούν θαυμασμό – λειτουργία νέου γραφείου και στην Ευρώπη
- Wish: Η νέα διάσταση του κινητού επιχειρείν
- Η «κινητή» διάσταση του ηλεκτρονικού επιχειρείν
- 2012: Δέκα επιχειρηματικά μοντέλα που ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά
Categories: Business Models, e-commerce, E-Commerce Platforms, Live Shopping, M-Commerce, Sharing Commerce, Social Commerce
Απάντηση