Με τζίρο 500 εκατ. στερλίνες η Majestic Wines θα μετονομαστεί σε Naked Wines και θα αποχωριστεί τα καταστήματά της

Ο μεγαλύτερος έμπορος κρασιού στη Μ. Βρετανία η Majestic Wines ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μετονομαστεί σε Naked Wines, δηλαδή  θα πάρει την επωνυμία της διαδικτυακής εταιρείας που εξαγόρασε το 2015 από τη γερμανική WIV (Wein International AG) έναντι 70 εκατ. στερλινών, ενώ παράλληλα θα απαλλαγεί από το βάρος του μεγαλύτερου μέρος των φυσικών καταστημάτων της („Majestic Wine to close stores and rebrand under Naked name“).

Η παραπάνω είδηση επιβεβαιώνει και πάλι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει το συμβατικό εμπόριο, ενώ το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί έμποροι κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου τους είναι τι θα απογίνουν τα φυσικά καταστήματά τους.

Όπως εύστοχα επεξηγεί στην παρουσίασή της η Majestic Wines:

„Οι παραδοσιακοί έμποροι αναπτύσσονται προσθέτοντας καταστήματα, ενώ εμείς αναπτυσσόμαστε προσθέτοντας πελάτες”.

Ενδιαφέρον έχει να ξαναθυμηθούμε το συνδρομητικό επιχειρηματικό μοντέλο της Naked Wines. Η παραπάνω εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2008 από τον Rowan Gormley λειτουργεί ως μια πλατφόρμα Crowdfunding. Σε αυτή, οι πελάτες της χρηματοδοτούν το κρασί των ανεξάρτητων οινοποιών, αποφασίζοντας ποια κρασιά θα βγουν σε πώληση. Ειδικότερα, ένα οινοποιός γνωστοποιεί στην πλατφόρμα της Naked Wines τον αριθμό των πελατών που πρέπει να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο κρασί αλλά και τις ποσότητές του, έτσι ώστε αυτό να βγει στην παραγωγή.

Όποιος συμμετέχει από πριν στην εμφιάλωση του τελικού κρασιού, καταβάλλει μηνιαίως 20 αγγλικές λίρες. Στον αντίποδα, οι «επενδυτές» ή αλλιώς οι «Άγγελοι» λαμβάνουν κρασιά των οποίων η τιμή είναι κατά 40%-60% φθηνότερη από ό,τι στην ελεύθερη αγορά καθώς και λαμβάνουν έκπτωση από 25% έως 50% στις επόμενες παραγγελίες τους. Επίσης έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από οφέλη, όπως κάθε μήνα ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί για παραγγελίες 6 φιαλών καθώς και προσκλήσεις σε αποκλειστικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.

Αυτή τη στιγμή η Nake Wines δραστηριοποιείται πέρα από την αγγλική αγορά και στις αγορές των Η.Π.Α (κατέχει περίπου το 20% της Direct to Consumer αγοράς κρασιού, βάσει αξίας)  και της Αυστραλίας, ενώ έχει περίπου πάνω από 200.000 λάτρεις κρασιών (αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής), οι οποίοι στηρίζουν περίπου 200 ανεξάρτητους παραγωγούς κρασιών από όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και έναν έλληνα οινοπαραγωγός). Η Naked Wines για τις υπηρεσίες της παρακρατεί μια προμήθεια της τάξεως του 10%. Ο τζίρος της εταιρείας διπλασιάστηκε σχεδόν από τότε που εξαγοράστηκε από την Majestic Wines, καθώς για το 2018 η εταιρεία αναμένει πωλήσεις στα 175 εκατ. στερλίνες από 156 εκατ. στερλίνες την προηγούμενη χρονιά.

Να σημειώσω ότι η κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο ανέρχεται μόλις στα 160 εκατ. στερλίνες και όπως και στην περίπτωση της Ceconomy, η πολυκαναλική στρατηγική της και η λειτουργία των 200 καταστημάτων της αποτιμάται με μηδένικη αξία.

Αντίστοιχη στρατηγική προσέγγιση, υπέρ της αποκλειστικής χρήσης του νέου καναλιού πώλησης, αυτού του ηλεκτρονικού εμπορίου, ακολουθεί και η γερμανική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Rausch (Rausch: Η επώνυμη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας που τολμά να αποχωριστεί τα παραδοσιακά κανάλια πώλησης).

Όπως είχα παρατηρήσει στο παρελθόν, ποιες επώνυμες ελληνικές επιχειρήσεις και λιανέμποροι θα αποτολμούσαν μια ανάλογη στρατηγική κίνηση;

Σχετικά άρθρα:



Categories: Abo-Commerce, Crowdfunding, e-commerce

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d