Αίτηση για IPO από την Poshmark

Αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέθεσε η γνωστή κοινωνική πλατφόρμα μεταπώλησης μεταχειρισμένων ενδυμάτων Poshmark. H αμερικανική εταιρεία Re-Commerce („Re-Commerce: Το κοινωνικό επιχειρείν μεταχειρισμένων αντικειμένων), με κύριους αναδόχους την Morgan Stanley, Citigroup και την Barclays σκοπεύει να αντλήσει έως 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του κατατεθέντος ενηµερωτικού δελτίου στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι πωλήσεις της για το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 192,8 εκατ. δολάρια, εμφανίζοντας μια αύξηση της τάξης του 28,09% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Αντίστοιχα η ακαθάριστη αξία των εμπορευμάτων (GMV) που διακινήθηκαν μέσω της πλατφόρμας της για το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στο ποσό των 1,04 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 29,85% σε σχέση με αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Από την ίδρυσή της, πριν εννιά χρόνια, η συνολική αξία του GMV έχει ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία, επίσης, σημείωσε πως για το ίδιο χρονικό διάστημα τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 20,9 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 33,9 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Poshmark

H Poshmark λειτουργεί το επιχειρηματικό μοντέλο πλατφορμών (Το Αλφαβητάρι της Οικονομικής των πλατφορμών), διασυνδέοντας τους 4,5 εκατ. πωλητές με τους 6,2 εκατ. αγοραστές (ΗΠΑ και Καναδά). Οι χρήστες της πλατφόρμας δαπανούν κατά μέσο όρο 27 λεπτά της ώρας σε ημερήσια βάση στις κινητές εφαρμογές της Poshmark προκειμένου να αγοράσουν κάτι από τα τουλάχιστον 201 εκατομμύρια διαθέσιμα αντικείμενα και είδη, ενώ αυτή σε κάθε συναλλαγή παρακρατεί προμήθεια 20% επί της τιμής πώλησης, εφόσον η αξία του προϊόντος είναι μεγαλύτερη ή ίση των 15 δολαρίων. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακρατείται το ποσό των 2,95 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η Poshmark, η οποία προσφέρει και υπηρεσία ελέγχου αυθεντικότητας των πωληθέντων αντικειμένων, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ το κοινό-στόχος της είναι το γυναικείο φύλο (83% των χρηστών), με το 80% των χρηστών ανήκουν στη νέα γενιά των Millennials και Gen Zs.

Η Poshmark αποτελεί εξαιρετικό αντιπροσωπευτικό δείγμα του social commerce („2012: Δέκα επιχειρηματικά μοντέλα που ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά), ενώ προωθεί εξαιρετικά το κοινωνικό επιχειρείν μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και εργαλείων όπως τα Posh Stories.

Στο χρηματιστήριο ετοιμάζεται να μπει και η ThredUp.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, E-Fashion, Ε-Shoes, M-Commerce, On-Demand Commerce, Recommerce, Sharing Commerce, Social Commerce

Tags: ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: