Η JD Sports εξαγοράζει το 80% της Cosmos Sport

Σε συμφωνία για την εξαγορά του 80% των μετοχών της Cosmos Sport προέβη („Acquisition of Cosmos Sport S.A. in Greece and Cyprus”) η βρετανική JD Sports Fashion PLC. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός όμιλος θα εξαγοράσει το 30% που κατείχε στην Cosmos Sports το fund EOS Capital Partners και 50% από το ποσοστό που κατέχει στην ελληνική αλυσίδα η οικογένεια Τσικνάκη που παραμένει με μειοψηφικό ποσοστό 20% μετά την ολοκλήρωση του deal. Το αντίτιμο, ωστόσο, της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό. Μέσω της εξαγοράς, η JD Sports αποκτά παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Πέρυσι, ο βρετανικός όμιλος εκμεταλλεύτηκε τα ρευστά διαθέσιμα και ενίσχυσε την παρουσία του στις διεθνείς αγορές μέσω εξαγοράς διαφόρων αλυσίδων αθλητικών ειδών ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, με την εξαγορά της Livestock στις αρχές του 2020 μπήκε στην καναδέζικη αγορά. Στις ΗΠΑ η JD Sports εξαγόρασε τις αλυσίδες αθλητικών Shoe Palace και DTLR με 167 και 247 καταστήματα αντίστοιχα. Τον Μάρτιο, η εταιρεία εξαγόρασε το 60% της πολωνικής Marketing Investment Group (MIG), η οποία διαχειρίζεται συνολικά 410 καταστήματα των αλυσίδων 50 Style και Sizeer, με παρουσία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Τον Ιούνιο η JD Sports απέκτησε το 80% της Deporvillag, μια αμιγώς διαδικτυακή εταιρεία με εξειδίκευση στον αθλητικό εξοπλισμό και πωλήσεις 117,8 εκατ. ευρώ το 2020, μέσω της κοινής επιχείρησης στην Ισπανία, την Iberian Sports Retail Group SL.

JD Sports Fashion Business Model

Η JD Sports κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, το 2020, λειτουργούσε περίπου 2600 καταστήματα παγκοσμίως σημειώνοντας πωλήσεις ύψους 6,167 δισ. στερλίνες (περίπου 7,3 δισ. ευρώ), ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 324 εκατ. στερλίνες.

Cosmos Sport

Στον αντίποδα, η αμιγώς ελληνική εταιρεία Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα λειτουργεί 57 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 καταστήματα στην Κύπρο. Οι πωλήσεις (αρχείο PDF) στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 51,88 εκατ. ευρώ έναντι 47,54 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 9% περίπου. Το 99,5% των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από την πώληση αθλητικών ειδών, ενώ μόλις το 0,5% από λοιπές παροχές υπηρεσίας („Γιατί το εμπόριο έχει την ανάγκη για δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων;”).

Cosmos Sport Revenue from 2010 to2020

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν μικρή μείωση (-1,05%) και ανήλθαν σε 6,91 εκατ. ευρώ έναντι 6,99 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 693.772 ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση -69,22% σε σχέση με τα 2,25 εκατ. ευρώ του 2019.

Η παραπάνω στρατηγική κίνηση της Cosmos Sport είναι “σοφή”, καθώς όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν, για τον μέσο έμπορο αθλητικών ειδών, τα πράγματα γίνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και δυσκολότερα, καθώς ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά εντείνεται μέσω του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και της έλευσης εταιρειών – μαμούθ με τζίρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική αγορά („Decathlon: Πωλήσεις 12,4 δισ. ευρώ το 2019“), αλλά και της επιθετικής ψηφιακής στρατηγικής των ηγετών του κλάδου Nike, Adidas, Asics κ.ά. με στόχο την απόκτηση της ψηφιακής πελατειακής διεπαφής.

Στην Ελλάδα από το οργανωμένο λιανεμπόριο, τα σουπερμάρκετ, τις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μέχρι και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελίας έτοιμου φαγητού έχουν, ως επί το πλείστον, περάσει στα χέρια ξένων κολοσσών.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, Multichannel Commerce

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d