Η Klarna ήρθε στην Ελλάδα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την ίδια την Klarna, η σουηδική εταιρεία «μονόκερος» πραγματοποίησε την είσοδό της στην ελληνική αγορά, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάθεση της υπηρεσίας «Buy now, Pay later» σε επιλεγμένα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Klarna, the global payments and shopping provider, officially launches in Greece by introducing three interest-free monthly instalmentsΕταιρείες Fintech όπως η Klarna, η Affirm, η Afterpay, η Zip και η PayPal έφεραν την επανάσταση στις ηλεκτρονικές πληρωμές των Millennials, προσφέροντας τη δυνατότητα άτοκων Online αγορών μέσω δανείου, ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας το μοντέλο «buy now, pay later» (BNPL) βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση και από το νεότερο καταναλωτικό κοινό της Generation Z (ιδιαίτερα από τα έφηβα κορίτσια και τις νέες γυναίκες οι οποίες πραγματοποιούν κυρίως αγορές προϊόντων Fast Fashion).

Σύμφωνα με στοιχεία της GlobalData, το σύνολο των παγκόσμιων αγορών BNPL, όπου παρεμπιπτόντως η έγκριση του καταναλωτικού δανείου παρέχεται χωρίς κανέναν αυστηρό έλεγχο τύπου «Τειρεσία», ανήλθε το 2021 στο ποσό των 120 δισ. δολαρίων όταν το αντίστοιχο ποσό στην προ πανδημίας περίοδο 2018-2019 ανέρχονταν «μόλις» σε 33 δισ. δολάρια.

Δυστυχώς, όμως, το επιχειρηματικό μοντέλο κρύβει παγίδες όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τους παρόχους και τους εμπόρους.

Αύξηση υπερχρέωσης νοικοκυριών

Ο πειρασμός για αγορές πλήθους ειδών ρουχισμού, ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων καταναλωτικών αγαθών αλλά και φαγητού delivery μέσω ενός απλού κλικ είναι μεγάλος, με αντάλλαγμα τη δημιουργία χρέους, γεγονός που επιφέρει την αύξηση υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

Η αμερικανική πύλη SFGate διαπίστωσε ότι οι υπηρεσίες «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα» οδηγούν πράγματι σε μεγαλύτερες αγορές, καθώς το μέσο καλάθι αγορών το 2020 ανερχόταν στα 100 δολάρια, ενώ  ο μέσος πελάτης της Affirm ξοδεύει τώρα 365 δολάρια σε μία μόνο αγορά – συχνά με καταστροφικές προσωπικές συνέπειες.

Αντίστοιχα, μια έρευνα από το DebtHammer έδειξε ότι το 30 τοις εκατό των χρηστών δεν μπορεί να εξοφλήσει κανονικά τις οφειλές του προς τους παρόχους υπηρεσιών BNPL. Μάλιστα, το 32% δήλωσε ότι αποτυγχάνει ακόμη και να ανταποκριθεί στις πληρωμές ενοικίου, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή διατροφής για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς BNPL.

Κατακόρυφη πτώση της αποτίμησης της Klarna στα 6,5 δισ. δολάρια από 46 δισ. δολάρια

Το επιχειρηματικό μοντέλο του BNPL ευνοήθηκε από τη μακρά περίοδο των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Αλλά όπως φαίνεται, η εποχή του φθηνού χρήματος τελείωσε. Το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργεί μόνο εφόσον τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι καταναλωτικές δαπάνες είναι υψηλές. Μόνο τότε μπορούν οι εταιρείες BNPL να αντλήσουν κεφάλαια με σχετικά χαμηλό κόστος και να τα δανείσουν σε πελάτες, οι οποίοι στη συνέχεια εξοφλούν τις συνήθως άτοκες αγορές τους, σε λίγες δόσεις. Οι εταιρείες BNPL, με τη σειρά τους, χρεώνουν τέλη (προμήθεια που οδηγεί σε μείωση του ήδη χαμηλού περιθωρίου κέρδους της λιανικής) στους διαδικτυακούς εμπόρους για κάθε συναλλαγή.

Αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού, τότε κατανοούμε τις πιέσεις που δέχονται τα έσοδα της Klarna και των άλλων παρόχων υπηρεσιών BNPL.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, γιατί η Klarna απέλυσε πρόσφατα 700 υπαλλήλους, ήτοι το 10% του εργατικού δυναμικού της. Μάλιστα, μερικοί αναλυτές κάνουν λόγο ότι η Klarna θα έπρεπε να απολύσει το 40% του εργατικού δυναμικού της, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ένα δυσχερές οικονομικό κλίμα.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του A΄ τριμήνου 2022, η Klarna εμφάνισε καθαρές ζημιές αξίας 2,5 δισ. σουηδικές κορώνες (245 εκατ. δολάρια), τετραπλασιάζοντας το ποσό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ οι ταμειακές ροές από θετικές ύψους 7,6 δισ. σουηδικές κορώνες κατέστησαν αρνητικές στα 7,3 δισ. σουηδικές κορώνες.

Πόσο έχει αλλάξει το κλίμα φαίνεται και από το ότι η σχέση των παρόχων BNPL με τους επενδυτές αρχίζει και «ξινίζει». H Klarna αποτιμάται τώρα στα 6,5 δισ. δολάρια με βάση τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης αξίας 600 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε επταπλάσια μείωση σε σχέση με τα 46 δισ. δολάρια που άξιζε η εταιρεία το περασμένο έτος.

Βέβαια,σε περίπτωση που οι αποτιμήσεις της Klara και της Affirm συνεχίσουν να μειώνονται, δεν αποκλείεται ένας μεγάλος ανταγωνιστής – πάροχος όπως η PayPal να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να προβεί σε εξαγορά, προκειμένου να αυξήσει την πελατειακή της βάση και να επεκταθεί περαιτέρω στον κλάδο των BNPL υπηρεσιών.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός με την είσοδο της Apple

Τέλος, η μεγαλύτερη εταιρεία Fintech στην Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και την Apple, καθώς o τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα το λανσάρισμα αντίστοιχης υπηρεσίας buy now, pay later, αρχικά στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους χρήστες να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε δόσεις μέσω της πλατφόρμας Apple Pay σε τέσσερις ισόποσες πληρωμές σε διάστημα έξι εβδομάδων χωρίς πρόσθετους τόκους ή χρεώσεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Apple θα εγκρίνει τους δανειολήπτες και θα χρηματοδοτεί η ίδια δάνεια αντί να βασίζεται σε μια τράπεζα–μεσάζοντα όπως πράττουν οι ανταγωνιστές της. Άλλωστε, με μετρητά αμύθητης αξίας, εκατοντάδες εκατομμύρια οικονομικά ευκατάστατους πελάτες, ο τεχνολογικός γίγας έχει αμέτρητες επιλογές.

Η σχέση της Klarna με τους εμπόρους

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές πόσο σημαντική είναι η αλλαγή της στρατηγικής της Klarna να μετασχηματιστεί από απλό πάροχο πληρωμών σε σούπερ εφαρμογή (Super App) αγορών, προσφέροντας μέσα στο οικοσύστημα της όλων των ειδών αγορές προϊόντων και υπηρεσίες.

Βέβαια, το παραπάνω αποτελεί μια κακή είδηση για τους συνεργαζόμενους εμπόρους, καθώς όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν επιχειρηματικά μοντέλα-οικοσυστήματα, που βασίζονται στην Οικονομική των πλατφορμών, αποσκοπούν στην κυριαρχία των επιμέρους αγορών, καθώς όλες οι πλατφόρμες έχουν ως στόχο τον έλεγχο ή/και την κατάκτηση κάθε ψηφιακής πελατειακής διεπαφής – είτε μέσω των συσκευών, των εφαρμογών είτε του λογισμικού. Στην ψηφιακή οικονομία, όποιος κατέχει την αποκλειστική πρόσβαση σε εκατομμύρια πελάτες, αυτός μπορεί και καθορίζει και τους όρους του παιχνιδιού.

Επιπρόσθετα, μια άλλη αρνητική παράμετρος της συνεργασίας Klarna και εμπόρων είναι ότι μία πιθανόν λανθασμένη διαχείριση επιστροφών, μία επιπρόσθετη άδικη χρέωση ή μία κακή εξυπηρέτηση εκ μέρος των παρόχων BNPL όπως της Klarna, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του NPS (Net Promoter Score), ήτοι του δείκτη ικανοποίησης της εξυπηρέτησης που λαμβάνουν οι πελάτες του συνεργάτη – καταστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τομέας των BNPL υπηρεσιών είναι άναρχος και πως ολοένα και περισσότερες τράπεζες και επιχειρήσεις (βλέπε Skroutz) ετοιμάζονται να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ από την άλλη πολλοί καταναλωτές τείνουν να χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς παρόχους και να κάνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες αλληλεπικαλυπτόμενες αγορές, χάνοντας τον οικονομικό έλεγχο του έτσι και αλλιώς χαμηλού εισοδήματος, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για ρύθμιση των αγορών από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, E-Payments, Αναλύσεις, M-Commerce, Trends

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: