Η Wish, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου σε όρους GMV και ο μοναδικός παίκτης της Δύση που ανταγωνίζεται τους αντίστοιχους κινεζικούς στην αναδυόμενη αγορά του Mobile Shopping, με πωλήσεις που προσεγγίζουν το 1,9 δισ. δολάρια και με ζημίες στα 190 εκατ. δολάρια το 2018, έλαβε πρόσφατα νέα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 300 εκατ. δολάρια από την General Atlantic.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η Wish αποτιμάται μόνο στα 11,2 δισ. δολάρια, όταν την ίδια στιγμή η αποτίμηση άλλων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου με το ίδιο ύψος ακαθάριστης αξίας εμπορευμάτων (GMV) όπως αυτή της την MercadoLibre, ανέρχεται στα 29 δισ. δολάρια περίπου.
Η Wish αριθμεί περισσότερους από 350 εκατ. πελάτες παγκοσμίως, ενώ πραγματοποιεί περίπου το 50% του τζίρου της στην ευρωπαϊκή αγορά, με κυριότερες αυτές της Γαλλίας, Γερμανίας, Μ. Βρετανίας και Σουηδίας.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι η ίδια πλατφόρμα συνεχίζει να εμπλουτίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της στην ευρωπαϊκή αγορά, έχοντας ως στόχο τη γρήγορη παράδοση των εμπορευμάτων μέσω της Wish Express και της υπηρεσίας Fulfilment by Wish (η Wish λειτουργεί δύο αποθήκες στην Ευρώπη – μία στην πόλη Ταλίν της Εσθονίας και μία στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας). Πέρα των παραπάνω, η Wish λάνσαρε πρόσφατα και την υπηρεσία χονδρικής πώλησης Wish Business.

Συνεργαζόμενο κατάστημα της Wish στην Ιταλία – Πηγή: Wish.com
Παράλληλα μέσω της υπηρεσίας της Wish Local, σκοπεύει να έρθει πιο κοντά στους πελάτες της και να εκμεταλλευτεί την απόγνωση και την απελπισία του συμβατικού εμπορίου („Το παραδοσιακό εμπόριο έχασε το τραίνο του μέλλοντος“), χρησιμοποιώντας τα καταστήματα – συνεργάτες ως αποθηκευτικό χώρο, όπως δείχνουν τα πρόσφατα παραδείγματα στην Ελβετία (σε μια χώρα όπου ήδη κατέχει την 8η θέση της σχετικής κατάταξης των μεγαλύτερων διαδικτυακών καταστημάτων της Ελβετίας), αλλά και στην Ιταλία και Γαλλία, ενώ σύντομα η υπηρεσία θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Μπορούμε να φανταστούμε ποιες επιπτώσεις θα είχε για το συμβατικό αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο μια αντίστοιχη κίνηση της Wish στην ελληνική αγορά, σε μια αγορά όπου η εφαρμογή της Wish βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο δημοφιλών εφαρμογών τόσο για συσκευές iPhone όσο και για συσκευές Android.
Σχετικά άρθρα:
- Wish: Ξεπέρασε τα 1 δισ. δολάρια ο τζίρος το 2017 – οδεύει ολοταχώς για τζίρο 2 δισ. δολάρια
- Πού είναι τα ελληνικά Apps του ηλεκτρονικού εμπορίου;
- Τα νούμερα της Wish προκαλούν θαυμασμό – λειτουργία νέου γραφείου και στην Ευρώπη
- Wish: Η νέα διάσταση του κινητού επιχειρείν
- Η «κινητή» διάσταση του ηλεκτρονικού επιχειρείν
- M-Commerce: Η παραπλανητική αγορά του «κινητού» επιχειρείν
Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, Location Based Services, M-Commerce
Απάντηση