Η Ελλάδα στον «πάτο» της ΕΕ, όσον αφορά τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου

Ο πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών Unzer δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που εξέτασε όλες τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα ευρήματα (αρχείο PDF) από την ανάλυση των δεδομένων επιτρέπουν την αξιολόγηση των αγορών και δείχνουν πού επικρατούν σήμερα οι καλύτερες συνθήκες για τη λειτουργία μιας εταιρείας επιτυχημένης και με υψηλό κύκλο εργασιών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παραπάνω έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η  – επί του συνόλου των 27 κρατών μελών της ΕΕ – όσον αφορά τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2021.

Unzer's eCommerce Hub Index with the most promising e-commerce hubs with the results of selected criteria.

Τα αδύναμα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων της σχετικής έρευνας αποκαλύπτουν και τα αδύναμα σημεία της ελληνικής αγοράς.

  • Παράμετρος – Αγορά

Καταρχάς, όσον αφορά το μέγεθος των ηλεκτρονικών αγορών B2C στην Ελλάδα, αυτές εμφανίζονται να ανέρχονται στα 14,4 δισ. ευρώ (τα στοιχεία προέρχονται από το ELTRUN). Ωστόσο, το νούμερο δεν είναι συγκρίσιμο με αυτά των άλλων χωρών, καθώς το συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τις πωλήσεις προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει και τις κατηγορίες από πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών, όπως π.χ. ταξίδια και εισιτήρια, κατηγορίες που στην Ελλάδα καταγράφουν και τα υψηλότερα ποσοστά αγορών (45%).

Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, δυναμική η οποία μάλιστα τα προσεχή χρόνια θα ενταθεί με ιδιαίτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Δυστυχώς, όμως, αν και πέρασαν 10 χρόνια από τότε που εξέφρασα τον προβληματισμό μου για το πραγματικό μέγεθος της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, δεν είδα κάποια πρόοδο σχετικά με το παραπάνω ζήτημα.

Αν, μάλιστα, εστιάσουμε περισσότερο στην εσωτερική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο τότε θα διαπιστώσουμε πως ένα ποσοστό 19% των επιχειρήσεων λιανικής διαθέτουν τα αγαθά τους μέσω ψηφιακού καναλιού, ενώ ανέρχεται μονάχα στο 7% το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα αγαθά τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές μέσω του eCommerce .

Τέλος, ένα 18% των επιχειρήσεων λιανικής διαθέτει τα προϊόντα μέσω δικού τους οργανωμένου καναλιού ψηφιακών πωλήσεων.

  • Παράμετρος – Υποδομές

Από την άλλη έχουμε την έλλειψη των σχετικών υποδομών, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι των ταχυδρομικών υποδομών („Κορωνοϊός: «Βατερλό» για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και τα Logistics στην Ελλάδα“), των άμεσων και αξιόπιστων παραδόσεων στο «τελευταίο μίλι», η οποία σε συνδυασμό με το ψηλό κόστος εξόδων αποστολής, αλλά και με την απουσία υπερυψηλών ιντερνετικών ταχυτήτων κατατάσσουν την Ελλάδα στους ουραγούς στην Ευρώπη και της δίνει προβάδισμα σε σχέση μόνο με την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία.

  • Παράμετρος – Καταναλωτικό κοινό

Σήμερα, περίπου ένας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου στην Ελλάδα πραγματοποιεί τις αγορές του ηλεκτρονικά, όταν τα αντίστοιχα των ώριμων αγορών της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης είναι 91% στη Δανία, 89% στην Ολλανδία, 87% στη Σουηδία και την Ιρλανδία, 79% στη Φιλανδία και 76% στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ, όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα σε ισοδυναμία αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της δίνει προβάδισμα μόνο σε σχέση με την Βουλγαρία.

Η Ολλανδία είναι η πιο ελπιδοφόρα αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου

Η Ολλανδία προσφέρει επί του παρόντος τις καλύτερες προϋποθέσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και την Αυστρία. Σύμφωνα με ανάλυση όλων των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολλανδία βαθμολογείται υψηλά, έχοντας εύπορους και εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα καταναλωτές, καθώς και εξαιρετικές υποδομές.

Όσον αφορά το μέγεθος στις ηλεκτρονικές αγορές, οι μεγαλύτερες είναι αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας („Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ οι εξ αποστάσεως πωλήσεις προϊόντων στη Γερμανία“).

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην αρχή και πολύ μακριά από το να την αποκαλούν τα ΜΜΕ «Πρωταθλήτρια της Ευρώπης».

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία της έρευνας “E-Commerce Hub Index”, μπορείτε να δείτε εδώ (αρχείo PDF).

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, Αναλύσεις, Studies

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: