Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ (100,3 δισ. ευρώ) οι συνολικές εξ αποστάσεως πωλήσεις προϊόντων στη Γερμανία το 2021, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 18,9% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης για το εξ Αποστάσεως Εμπόριο και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (bevh).
Μάλιστα, ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών B2C (επιχείρηση προς καταναλωτή) ανήλθε στα 99,01 δισ. ευρώ (19%), αντιπροσωπεύοντας το 98,8% των συνολικών εξ αποστάσεως πωλήσεων στη Γερμανία, ενώ το 40% των αγορών eCommerce πραγματοποιήθηκε μέσω των κινητών συσκευών.
Όσο αφορά στις πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών, όπως π.χ. αεροπορικά εισιτήρια, ταξίδια, εισιτήρια για εκδηλώσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση των πωλήσεων κατά 12,8% στα 8,04 δισ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, ο συνολικός τζίρος των εξ αποστάσεως πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών το 2021 ανήλθε στα 108,3 δισ. ευρώ (+15,8%).
Κυριαρχούν τα Marketplaces
Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι μεγάλοι νικητές των καναλιών για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις φυσικών προϊόντων είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες- marketplaces, όπως π.χ. της Amazon, Otto και Zalando („Τα 100 μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα της Γερμανίας“), καθώς κάθε 2 ευρώ δαπανώνται σε αυτά, δηλαδή 50,5 δισ. ευρώ (+19,9%). Στη δεύτερη θέση, βρίσκονται τα αμιγώς διαδικτυακά καταστήματα λιανικής με πωλήσεις 29,5 δισ. ευρώ (+18,4%), αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών εξ αποστάσεως πωλήσεων. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη αύξηση (+25,4%) εμφάνισε το κανάλι πώλησης από τον παραγωγό/κατασκευαστή απευθείας στον καταναλωτή (Direct-to-Consumer ή D2C), συγκεντρώνοντας το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ.
Αύξηση 47,1% στο ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων
Ο μεγαλύτερος τζίρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων προϊόντων προέρχεται από την κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης με συνολικές πωλήσεις ύψους 24,72 δισ. ευρώ (+15,3%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κατηγορία των ηλεκτρονικών συσκευών και τηλεπικοινωνίας με συνολικές πωλήσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ (+11,9%). Στη συνέχεια, την τρίτη θέση κατέχει η κατηγορία των υπολογιστών/αξεσουάρ/ηλεκτρονικά παιχνίδια και λογισμικό με συνολικές πωλήσεις ύψους 8,21 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2021 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και ποτών εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+47,1%), όπου και διαμορφώθηκαν σε 3,66 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η κατηγορία της προσωπικής φροντίδας και DIY και κηπευτική εμφάνισαν αύξηση 32,8% (3,73 δισ. ευρώ) και 30,9% (3,39 δισ. ευρώ) αντίστοιχα. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η και αυξητική τάση που ακολουθούν οι πωλήσεις φαρμάκων (+34,6%) στα 1,63 δισ. ευρώ.
Οι Γερμανοί προτιμούν τις ψηφιακές πληρωμές
Όσον αφορά τις προτιμήσεις των Γερμανών καταναλωτών σχετικά με τους τρόπους πληρωμής, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ψηφιακές πληρωμές τύπου PayPal (Giropay, Sofortüberweisung κτλ.) με ποσοστό 40,2%, ενώ στη δεύτερη σειρά προτίμησης βρίσκεται η πληρωμή μέσω αυτόματης χρεωστικής μεταφοράς (19,5%). Στην τρίτη θέση προτίμησης (17,2%) βρίσκεται η πληρωμή του σχετικού τιμολογίου σε 14 μέρες μετά την παραλαβή των αγαθών και τέλος, η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας βρίσκεται στην τέταρτη θέση προτίμησης των Γερμανών καταναλωτών για τις διαδικτυακές αγορές τους, με ποσοστό 15,8%.
Σχετικά άρθρα:
- Τα 100 μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα της Γερμανίας (2020)
- Στα 72,6 δισ. ευρώ (+ 11,6%) ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C στη Γερμανία
- Η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά για την Amazon
- Τα 100 μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα της Γερμανίας (2019)
- Ποιες ευρωπαϊκές αγορές Ηλεκτρονικού Εμπορίου αξίζουν πραγματικά
- Whitepaper: Διεθνοποίηση μέσω ενός κλικ
- Whitepaper: Διεθνοποίηση μέσω της Amazon
- Εξαγωγές 2.0: Μοχλός ανάπτυξης το Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Categories: e-commerce, Internationalization, Αναλύσεις, Studies
Απάντηση