Πλαίσιο: Πωλήσεις ρεκόρ 437 εκατ. ευρώ το 2021

Στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους έφθασαν (αρχείο PDF) οι ενοποιημένες πωλήσεις της Πλαίσιο το 2021, ανερχόμενες στα 436,9 εκατ. ευρώ (+23,2%) από 354,6 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ εντυπωσιακή αύξηση κατέγραψαν και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 19,9 εκατ. ευρώ, με τα προ φόρων κέρδη να αυξάνονται κατά 206% στα 11,1εκ. από 3,6 εκ. στην προηγούμενη χρήση.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Γιώργο Γεράρδος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο:

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2021 διαμορφώθηκε στα €437 εκ., στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του. Στην εξέλιξη αυτή θετική συμμετοχή είχαν όλοι οι τομείς δραστηριότητας, με τις Λευκές Συσκευές να ξεχωρίζουν με ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 90%. Σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας, το EBITDA προσέγγισε τα € 20 εκ., με αύξηση 50%, καθώς ο ρυθμός αύξησης των
λειτουργικών εξόδων υπήρξε πολύ μικρότερος αυτού των πωλήσεων. Η εύρωστη κεφαλαιακή διάρθρωση μάς επέτρεψε να διατηρήσουμε τα χρηματοοικονομικά έξοδα στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, με αποτέλεσμα η κερδοφορία μας πριν τη φορολογία
να παρουσιάσει εντυπωσιακή αύξηση και να υπερδιπλασιαστεί σε απόλυτα μεγέθη.

Οι παραπάνω επιδόσεις, σε όλα τα επίπεδα των βασικών λογαριασμών, δεικτών αποδοτικότητας και περιθωρίων κέρδους, ήταν αυτές που, για μια ακόμα χρονιά, επιβεβαίωσαν τη θετική μας πορεία και που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα που προβλέπει επενδύσεις ύψους € 10 εκ. για το 2022.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος προσέθεσε:

Το κλείσιμο του 2021 αφήνει πίσω του μια διετία πανδημίας και μέσα σε αυτή την περίοδο υγειονομικής και οικονομικής καταιγίδας, το Πλαίσιο καταφέρνει σε σχέση με το 2019 μια ανάπτυξη πωλήσεων 38%.

Η θετική αυτή πορεία οφείλεται σε δυο βασικές αιτίες:
Αρχικά, στην πρόνοια που υπήρχε σε στρατηγικό επίπεδο στο να στηθούν έγκαιρα εξελιγμένες υποδομές σε logistics και ecommerce, πολλά χρόνια πριν χτυπήσει η υγειονομική κρίση του Covid.
Ακόμα όμως πιο σημαντική ήταν η συλλογική προσπάθεια της ομάδας της Πλαίσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid. Συνεργάτες από κάθε θέση ήταν έτοιμοι να εργαστούν σε κάθε δομή του Πλαισίου όπου υπήρχε ανάγκη κι ήταν τέλεια συντονισμένοι, σε συνθήκες όπου κάτι τέτοιο ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι αποφασίστηκε για το 2021, ως ανταμοιβή για αυτή την εξαιρετική προσπάθεια, η καταβολή bonus ύψους 1 εκ. για τους συναδέλφους μας.

Πωλήσεις ανά τομέα δραστηριότητας

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης έναντι του 2020 προήλθε από την κατηγορία των Λευκών Συσκευών, όπου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 42,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 91,3%, δραστηριότητα που πλέον διαμορφώνει σχεδόν το 10% των ενοποιημένων πωλήσεων.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών, που αποτελούν ιστορικά τον τομέα με την υψηλότερη συμμετοχή, ανήλθαν σε 199,6 εκατ. ευρώ, και σημείωσαν ποσοστό μεγέθυνσης 24,1% σε σχέση με το 2020, συνθέτουν δε το 45,7% του κύκλου εργασιών του Ομίλου (2020: 45,4%).

Τα προϊόντα τηλεφωνίας εμφάνισαν μεγένθυση μεγαλύτερη του μέσου όρου κατά 32,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 88,5 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, ο τομέας συμμετέχει κατά το 2021 με μεγαλύτερο ποσοστό (20,3%) στη σύνθεση των ενοποιημένων πωλήσεων (2020: 18,8%).

Η πλέον παραδοσιακή κατηγορία της Πλαίσιο, αυτή των Ειδών Γραφείου, εμφάνισε σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών στα 103,1 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας δε κατά ποσοστό μικρότερο πλέον του ενός τετάρτου  (23,6%) στις εργασίες του Ομίλου (2020: 28,9%).

Τέλος, οι πωλήσεις υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 3,2 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος κατά την 31.12.2021 απασχολούσε 1.491 άτομα και η Εταιρεία 1.422 άτομα.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Στην Ετήσια Οικονομική έκθεση (αρχείο) του 2021 που δημοσιεύθηκε χθες, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ύψος των ηλεκτρονικών πωλήσεων, παρότι η Διοίκηση του Ομίλου εξήρε την σπουδαιότητα του e-commerce.

Από την άλλη, αν λάβουμε υπόψη ότι το 15% των πωλήσεων του Ομίλου αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τότε οι διαδικτυακές πωλήσεις ανέρχονται στα 57 εκατ. ευρώ.

Την πλήρη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πλαίσιο, μπορείτε να δείτε εδώ (αρχείο PDF).

Σχετικά άρθρα:Categories: Consumer Electronics, e-commerce, Multichannel Commerce

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: