Η Box Now και η Skroutz με τα Skroutz Points αναπτύσσουν στην Ελλάδα αυτόματα σημεία παραλαβής δεμάτων, τις λεγόμενες έξυπνες θυρίδες. Παρόλ’ αυτά, οι σουηδικές Budbee και Instabox είναι αυτές οι οποίες, με χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων, κατακτούν τις ευρωπαϊκές αγορές.
Αξίζει, επομένως, να ρίξουμε μια ματιά στους παραπάνω παρόχους εναλλακτικών ταχυμεταφορικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην αξιόπιστη παράδοση στο «τελευταίο μίλι».
Budbee
H Budbee ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2016 και διαθέτει δική της υπηρεσία παράδοσης, που ξεχωρίζει για την πελατοκεντρική της προσέγγιση, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τα δικά της Smart Lockers.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή αγορών τύπου Klarna, μέσω της οποίας μπορούν να πραγματοποιηθούν αγορές από πλήθος λιανοπωλητών, και έχει θέσει σε λειτουργία πρόγραμμα πιστότητας τύπου Prime, ενώ λειτουργεί δικό της κέντρο διαλογής δεμάτων.
Η Budbee δραστηριοποιείται στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ σύντομα θα λανσάρει τις υπηρεσίες της και στη Γερμανία. Συνολικά έχει τοποθετήσει περίπου 5.000 θυρίδες.
Μέχρι στιγμής, η σουηδική εταιρεία έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 153,2 εκατ. δολάρια από επενδυτές, όπως η Kinnevik, η H&M, η CNI Nordics και άλλους, με την τελευταία αποτίμηση να ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία το 2021 σημείωσε κερδοφορία και διπλασίασε τις πωλήσεις της στα 80 εκατ. ευρώ.
Instabox
Η, επίσης σουηδική, νεοφυής επιχείρηση Instabox δραστηριοποιείται στην αγορά της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και προσφάτως της Γερμανίας, όπου έχει τοποθετήσει τις δικές θυρίδες σε συνολικά περισσότερα από 4.500 σημεία.
Πρόσφατα η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με 190 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο επενδυτή τη Verdane, αυξάνοντας την αποτίμησή της σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια. Αυτή η χρηματοδότηση την κατέστησε την πιο πρόσφατη unicorn εταιρεία της Σουηδίας.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η Instabox εξαγόρασε το τελευταίο διάστημα δύο παρόχους ταχυμεταφορικών υπηρεσιών αυθημερούς παράδοσης, την Porterbuddy στην Νορβηγία και την Pakketje στην Ολλανδία, η οποία μετονομάστηκε σε Instabox.
H δυναμική ανάπτυξη υπηρεσιών για την αξιόπιστη παράδοση στο «τελευταίο μίλι» είναι εμφανής, χάρη στην είσοδο των νέων παρόχων και των νέων κεφαλαίων που αυτοί διαθέτουν.
Χθες ανακοινώθηκε (via) ότι η αρχική επένδυση της Box Now στην Ελλάδα άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδυθούν ακόμη 7 εκατ. ευρώ.
Σχετικά άρθρα:
- Θα καταφέρουν άραγε η BoxNow και τα Skroutz Points να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εκτίναξη των ηλεκτρονικών αγορών;
- Κορωνοϊός: «Βατερλό» για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και τα Logistics στην Ελλάδα
- Logistics: Οι πιθανές στρατηγικές λύσεις για αξιόπιστη παράδοση στο «τελευταίο μίλι»
- Η Skroutz στήνει το δικό της δίκτυο διανομέων – γίνεται επικίνδυνη για τους Courier
- Click & Collect: Ποιος θα είναι ο κερδισμένος των νέων φυσικών σημείων παράδοσης;
- SpeedyShop: Click & Collect θυρίδες για βιαστικούς
- Η Amazon και οι φιλοδοξίες της στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών
- ParcelLock: Τις δικές τους «προσωπικές» θυρίδες ετοιμάζουν οι ανταγωνιστές της DHL
- DHL: Τον Απρίλιο ξεκινά την πιλοτική εμπορική διάθεση των «προσωπικών» θυρίδων της για πολυκατοικίες
- PaketButler: Ο «προσωπικός» υπηρέτης της DHL που παραλαμβάνει τα δέματα ακόμα και αν δεν είναι κανείς στο σπίτι!
- Waitrose: Ξεκίνησε τη λειτουργία των Click & Collect υπέρ ψυγείων
- DHL: Ξεκίνησε και επίσημα η διάθεση των ιδιόκτητων «προσωπικών» θυρίδων
Categories: e-commerce, Location Based Services, Logistics, M-Commerce, Smart Devices, Trends
Απάντηση