Ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά των μουσικών οργάνων στην Ελλάδα, ο Όμιλος Φίλιππος Νάκας, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30/6/2022 ανήλθαν (αρχείο PDF) σε 22,02 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση της τάξης του 12%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση που ανερχόταν σε 19,66 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η διοίκηση του Ομίλου επισημαίνει:
Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων του Oμίλου και της μητρικής Eταιρείας οφείλεται αφενός στη λειτουργία του Ομίλου σε κανονικές συνθήκες στην τρέχουσα χρήση μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις εμπορικές δραστηριότητες, στη μεγαλύτερη διάρκεια του προηγούμενου έτους για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και αφετέρου στην αύξηση των τιμών πώλησης των εμπορευμάτων.
Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 779 χιλ. ευρώ, έναντι 1,03 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας πτώση 24,55%.
Όπως αναφέρει η εταιρεία:
Η μείωση των κερδών, παρά τη διατήρηση του περιθωρίου μικτού κέρδους οφείλεται στη σταδιακή μείωση των κρατικών ενισχύσεων που έλαβε η μητρική εταιρεία κατά την προηγούμενη χρήση, με συνέπεια τη αύξηση των λειτουργικών της εξόδων σε σχέση με μισθώματα, μισθοδοσία, κόστος ενέργειας και γενικών εξόδων λειτουργίας καταστημάτων.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία προέβη σε νέα επένδυση σε λογισμικό λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος (Vedallion της Lighthouse) για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας.
Για την τρέχουσα χρήση, ο Όμιλος προβλέπει ότι ο κύκλος εργασιών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη του Ομίλου, θα μειωθούν, ενδεχομένως οριακά, σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης. Η ενδεχόμενη μείωση των αποτελεσμάτων χρήσης θα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα κόστη λειτουργίας και δευτερευόντως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων.
Επίσης, έχει αποφασιστεί η μετατροπή των 4 καταστημάτων Nakas concept σε καταστήματα δώρων για άνδρες – γυναίκες – παιδιά, πώλησης παιχνιδιών, εποχιακών ειδών και ευφάνταστων οικιακών ειδών.
Τα συνεργαζόμενα καταστήματα που λειτουργούν με το καθεστώς franchising από το 1996 ανέρχονται σήμερα σε 22 (20 στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο), ενώ ο Όμιλος λειτουργεί και ηλεκτρονικό κατάστημα στην Κύπρο.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Στην παγκόσμια αγορά κυριαρχεί η γερμανική Thomann. Το 2020, το μεγαλύτερο εξειδικευμένο (ηλεκτρονικό) κατάστημα μουσικών οργάνων στον κόσμο, πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 1,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2019. Για το 2021, η εταιρεία προβλέπει πωλήσεις ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η θυγατρική της Etsy, η Reverb, εμφάνισε GMS (Gross Merchandise Sales – το σύνολο, δηλαδή, των προϊόντων που πωλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας της) 948 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το 2020 και αριθμεί 847 χιλιάδες ενεργούς αγοραστές και 210 χιλιάδες ενεργούς πωλητές σε όλον τον κόσμο.
Η αγορά των μουσικών οργάνων αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα (διαδικτυακών) αγορών, που δεν κατέχει η Amazon.
Σχετικά άρθρα:
- Thomann: Αύξηση τζίρου κατά 15% στα 1,12 δισ. ευρώ το 2020
- Έσοδα «ρεκόρ» ύψους 1,1 δισ. ευρώ προσδοκά για το 2020 η Thomann
- Φίλιππος Νάκας: Μείωση πωλήσεων 5,5% λόγω κορωνοϊού
- Φίλιππος Νάκας: Έσοδα 3,68 εκατ. ευρώ από το ηλεκτρονικό εμπόριο
Categories: e-commerce, E-Music
Απάντηση