Η μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης προϊόντων για κατοικίδια στην Ελλάδα, η πολυκαναλική Petcity, κατά τη χρήση του 2021 και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (αρχείο PDF) της εταιρείας, εμφάνισε πωλήσεις αξίας 50,74 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5.071.613,73 ευρώ ή κατά 11,10% συγκριτικά με το 2020, ενώ για φέτος η εταιρεία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5%.
Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων η εταιρεία εμφάνισε κέρδη προ φόρων 7,94 εκατ. ευρώ έναντι 7,26 εκατ. πέρυσι και καθαρά κέρδη 6,29 εκατ. ευρώ από 5,52 εκατ. πέρυσι.
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν άφησε την εταιρεία ανεπηρέαστη.
Η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει:
Συνέπεια των ανωτέρω, η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανατιμήσεις εμπορευμάτων, μετακυλίοντας μέρος του επαυξημένου κόστους στην κατανάλωση. Παράλληλα, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με βασικούς προμηθευτές για την εξασφάλιση προμήθειας εμπορευμάτων ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγική της λειτουργία.
Ανάλυση κύκλου εργασιών
Η λιανική και χονδρική πώληση εμπορευμάτων απορροφά ποσοστό 98,61% των πωλήσεων της εταιρείας, ενώ οι πωλήσεις υπηρεσιών συμβάλλουν με ποσοστό 1,39% στις συνολικές πωλήσεις της.
Όσο αφορά στο ύψος των ηλεκτρονικών πωλήσεων και στην οικονομική έκθεση του 2021, δυστυχώς, δε γίνεται ειδική αναφορά για το ύψος τους.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία λειτουργεί τρεις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου (δύο για πωλήσεις λιανικής και μια για επαγγελματίες). Ειδικότερα, το petcity.gr η γνωστή πλατφόρμα της Pet City, το petamazon.gr και το petleader.gr, το ψηφιακό κανάλι για τις B2B πωλήσεις.
Μεσοπρόθεσμοι στόχοι
Δεδομένου της καθίζησης της εσωτερικής αγοράς, αλλά και τον πλήρη μετασχηματισμό της αγοράς λιανεμπορίου, θα ανέμενε κανείς το κλείσιμο μερικών καταστημάτων. Αντ ‘αυτού, η κύρια στρατηγικής της εταιρείας αποτελεί η προσθήκη νέων σημείων πώλησης εντός της επόμενης τριετίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Για το 2022, η Pet City προγραμμάτιζε να ανοίξει 20 νέα καταστήματα και ήδη λειτουργεί
πάνω από 90, από 76 που είχε στο τέλος του 2021.
Yπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο η Pet City πέρασε στα χέρια της BC Partners και πλέον ο ιδρυτής Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης ελέγχει σήμερα το 5,8% της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 94,2% έχει μεταβιβαστεί στη Zorba Α.Ε., εταιρεία που ελέγχεται από την BC Partners GR Investment LP και η οποία έχει συγχωνευθεί με την Pet City Group. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Μάιο του 2022 διευθύνων σύμβουλος της Pet City έχει αναλάβει ο Γιάννης Γαβριηλίδης.
Διεθνής ανταγωνισμός
Στην ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχούν η Fressnapf με τα 1.700 καταστήματα και πωλήσεις 3,17 δισ. ευρώ (αρχείο PDF), εκ των οποίων ποσό ύψους 245 εκατ. ευρώ αφορούν ηλεκτρονικές πωλήσεις και η Zooplus, η κορυφαία αμιγώς διαδικτυακή επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφών και αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη, με διαδικτυακές πωλήσεις 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην αμερικανική αγορά κυριαρχεί η Chewy („Chewy:Αύξηση πωλήσεων κατά 24% στα 8,9 δισ. δολάρια“).
Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί εκτενέστερα για το πού βρίσκονται οι ευκαιρίες και οι προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου.
Σχετικά άρθρα:
- Zooplus: Αύξηση τζίρου κατά 16% στα 2,1 δισ. ευρώ το 2021
- Chewy: Αύξηση πωλήσεων κατά 24% στα 8,9 δισ. δολάρια
- Zooplus και Petcity εξαγοράστηκαν από επενδυτικά σχήματα
- Petcity: Αύξηση πωλήσεων 8,97% στα 38,56 εκατ. ευρώ
- Zooplus: Αύξηση τζίρου κατά 14% στα 1,5 δισ. ευρώ
- Μια από τις μεγαλύτερες IPO εταιρείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου πέτυχε η Chewy, καθώς άντλησε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων
- Η Chewy επιδιώκει αποτίμηση 7,1 – 7,9 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο
- Chewy: Με πωλήσεις 3,5 δισ. δολάρια, η μητρική της PetSmart δρομολογεί την είσοδό της στο χρηματιστήριο
- Η PetSmart εξαγοράζει τη Chewy.com έναντι 3,35 δισ. δολαρίων
Categories: e-commerce, E-Food, Multichannel Commerce
Απάντηση