Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Fourlis για τη χρήση του 2022, η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα IKEA) παρουσίασε (αρχείο PDF) πωλήσεις 317,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,2% σε σχέση με το 2021. Αν, βέβαια, συγκρίνουμε τις πωλήσεις της εταιρείας για τη χρήση του 2022 με αυτές των προηγούμενων χρήσεων, δηλαδή προ-κορωνοϊού και πριν το έτος 2011, επιβεβαιώνεται η ωμή πραγματικότητα. Οι πωλήσεις εμφανίζονται να βρίσκονται στο επίπεδο του 2010 και μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το 2008 και 2009, ενώ το 2022 ο μέσος όρος επισκεπτών ανά κατάστημα βρίσκεται στο επίπεδο του 2016.
Από την άλλη, αναμενόμενη ήταν η πτώση των ηλεκτρονικών πωλήσεων των τριών καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), όπως άλλωστε συνέβη με τα ΙΚΕΑ στη γερμανική αγορά. Αν και ο Όμιλος Fourlis δε δημοσιεύει τα απόλυτα νούμερα των ηλεκτρονικών πωλήσεων της Housemarket, το ύψος τους υπολογίζεται από τα σχετικά στοιχεία και από την πληροφορία ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν το 2022 στα 69,7 εκατ. ευρώ, έναντι των 77,8 εκατ. ευρώ το 2021. Ως εκ τούτου, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των IKEA το 2022 ανήλθαν (αρχείο PDF) στα 51 εκατ. ευρώ, από 57 εκατ. ευρώ το 2021. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στις λιανικές πωλήσεις της ΙΚΕΑ να διαμορφώθηκε στο 16%, από το 21% της προηγούμενης χρήσης.
Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των καταστημάτων ΙΚΕΑ ανήκει στην Housemarket του Ομίλου Fourlis. Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί συνολικά 5 μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ (3 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο, και 1 στη Βουλγαρία), 6 μεσαίου μεγέθους καταστήματα (4 στην Ελλάδα και 2 στη Βουλγαρία) και 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pickup-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ (6 από αυτά στην Ελλάδα, 2 στην Βουλγαρία και 1 στην Κύπρο). Σύμφωνα με τη διοίκηση, σχεδιάζονται ή είναι υπό κατασκευή τρία νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα, με στόχο να λειτουργήσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Όπως είχαμε επεξηγήσει σε άλλο άρθρο μας, για πολλούς λιανεμπόρους και κατασκευαστές, το φυσικό κατάστημα παραμένει -παρά τη μακροχρόνια πτωτική τάση του συμβατικού λιανεμπορίου- το αγαπητό μέσο, στο οποίο είναι προσκολλημένοι και στην ουσία το αντιλαμβάνονται περισσότερο ως σκοπό παρά ως μέσο.
Στη νέα πραγματικότητα, αυτή του ηλεκτρονικού – κινητού επιχειρείν και των ριζικών αλλαγών των καταναλωτικών και αγοραστικών συνηθειών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, οι παραδοσιακοί έμποροι θα πρέπει να αναρωτηθούν για το ποιος είναι τελικά ρόλος των φυσικών καταστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω από 85% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή του έξυπνες κινητές συσκευές, που αποτελούν το κυρίαρχο μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και επικοινωνίας, όταν την ίδια στιγμή οι ίδιοι οι έμποροι βιώνουν στο πετσί τους τη μείωση της επισκεψιμότητας των φυσικών καταστημάτων, με το κόστος των δαπανών λειτουργίας των στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα.
Σχετικά άρθρα:
- IKEA: Πτώση Online πωλήσεων στη Γερμανία κατά 25,5% στα 1,3 δισ. ευρώ
- IKEA: Διπλασιασμός των ηλεκτρονικών πωλήσεων στη Γερμανία
- IKEA: «Βουτιά» 1,5 δισ. ευρώ στις πωλήσεις – Εντυπωσιακή αύξηση (+45%) στο Online
- Όμιλος Φουρλής: Οι διαδικτυακές πωλήσεις της IKEA στα 30 εκατ. ευρώ
Categories: e-commerce, E-Furniture, Multichannel Commerce
Απάντηση