Ozon: Έσπασε το φράγμα των 10 δισ. ευρώ σε πωλήσεις

Η αποχώρηση των δυτικών εμπόρων από τη ρωσική αγορά, ενίσχυσε τις οικονομικές επιδόσεις των τοπικών διαδικτυακών εταιρειών – πλατφορμών, όπως μας έδειξε πρόσφατα το παράδειγμα της Wildberries και όχι μόνο, αφού και η Ozon έσπασε το φράγμα των 10 δισ. ευρώ σε πωλήσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα (αρχείο PDF) με τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, οι πωλήσεις της ρωσικής εταιρείας σε όρους GMV (Gross Merchandise Value – η συνολική αξία των εμπορευμάτων που πωλούνται στην πλατφόρμα της) ανήλθαν στα 10 δισ. ευρώ περίπου (832 δισ. ρούβλια), καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 86% σε σχέση με το 2021, ενώ έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2019.

Αντίστοιχα, τα έσοδα της εισηγμένης εταιρείας, οι μετοχές της οποίας διαγράφηκαν τον Φεβρουάριο από το ταμπλό του Nasdaq και που πλέον είναι αναγκασμένη να αποπληρώσει πρόωρα εταιρικό ομόλογο, ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ περίπου (277 δισ. ρούβλια), καταγράφοντας αύξηση 55% έναντι του 2021.

Ωστόσο αν ληφθεί υπόψη η πορεία των ζημιών δεν παρατηρείται καμία βελτίωση, αλλά η Ozon συνεχίζει να παράγει με τον ίδιο ρυθμό ζημιές. Συγκεκριμένα, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας το δωδεκάμηνο του 2022 ανήλθαν σε 58 δισ. ρούβλια, έναντι 57 δισ. ρούβλια την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αξίζει να αναφερθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, σημειώθηκε μεγάλη φωτιά σε αποθήκη της εταιρείας, προκαλώντας ζημιές ύψους 10,2 δισ. ρούβλια.

Επίσης, στα τέλη του περασμένου έτους η εταιρεία αριθμούσε συνολικά 35,2 εκατ. ενεργά μέλη, αυξημένα κατά 9,6 εκατ. σε σχέση με το 2021, ενώ οι πελάτες της πραγματοποιούν παραγγελίες κατά μέσο όρο 13,2 φορές ετησίως.

Το οικοσύστημα υπηρεσιών της Ozon

Όπως είχαμε επεξηγήσει στο παρελθόν, η Ozon λειτουργεί το επιχειρηματικό μοντέλο πολύ-τομεακών πλατφορμών, καθώς εξυπηρετεί δύο τομείς πελατών, τους online αγοραστές και τους πωλητές – εμπόρους, διασυνδέοντας τους 230.000 εμπόρους της με τους 35,2 εκατ. ενεργούς πελάτες της, με το οικοσύστημα της πλατφόρμας της να πλαισιώνεται και από άλλες υπηρεσίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες, στις οποίες επενδύει και προωθεί στρατηγικά τα τελευταία χρόνια.

Μέσω των Ozon Logistics, η εταιρεία ελέγχει την εφοδιαστική αλυσίδα στο σύνολό της, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, μέχρι και το «τελευταίο μίλι». Η Ozon λειτουργεί 17 κέντρα fulfillment-logistics συνολικής εκτάσεως 1,400,000 τ.μ., καθώς και 24.500 σημεία παραγγελιοληψίας (Pickup-Point) – εκ των οποίων περισσότερα από 7.500 είναι OZON.Box parcel lockers, ενώ αυτή έχει αποκτήσει προσβασιμότητα στο περίπου 50% του ρωσικού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος διαδικτυακός λιανεμπόρος στη ρωσική αγορά είναι η Wildberries (“Wildberries: Έσπασε το φράγμα των 20 δισ. ευρώ σε πωλήσεις”).

Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, τότε η Ozon βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την «πολωνική Amazon», την Allegro, η οποία, πρόσφατα, ανακοίνωσε GMV 11,2 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms

Tags: , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: