Box Now: Ζημιές 6,5 εκατ. ευρώ το 2022, την πρώτη χρήση με έσοδα

Ζημιές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε στην οικονομική χρήση 2022 η Box Now, η θυγατρική του Emma Capital Group, κατά την πρώτη χρήση στην οποία πραγματοποίησε έσοδα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αρχικό στάδιο λειτουργίας της εταιρίας, όπως επεσήμανε η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 139.555 ευρώ, εκ των οποίων το 90% περίπου προέρχεται από τις χονδρικές πωλήσεις, που για την Box Now είναι τα συνεργαζόμενα eshops, και μόνο ποσοστό περίπου 10% προέρχεται από λιανικές πωλήσεις, δηλαδή από αποστολή δεμάτων μεταξύ ιδιωτών.

Η Box Now, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2021, εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που προέκυψαν από την πανδημία και την εκτίναξη των ηλεκτρονικών αγορών και σήμερα, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, έχει τοποθετήσει περισσότερα από 2.000 smart lockers (70.000 έξυπνες θυρίδες), καλύπτοντας το 94% περίπου της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίες με 1.600 – 1.700 ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ την υπηρεσία έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 850.000 μοναδικοί χρήστες, εκ των οποίων 50-60% είναι επαναλαμβανόμενοι.

Box Now Smart Locker in Greece

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προμηθεύεται τα lockers, που είναι το κύριο πάγιο, από προμηθευτή εξωτερικού, καθώς και προσφερόμενες υπηρεσίες αναφορικά με το λογισμικό της.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η Box Now σχεδίασε και ανάπτυξε μέσω μια συνεργασίας με την Deloitte, την Box Now Platform, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαχείριση μεταφορών εγγράφων και κιβωτίων. Το συνολικό ποσό της επένδυσης ανήλθε σε 741.380 ευρώ.

Επέκταση σε νέες αγορές

Τον Αύγουστο 2023, συστάθηκε η Box Now Cyprus, 100% θυγατρική της Box Now Ελλάδος, με σκοπό την επέκταση της εταιρείας σε νέες αγορές. Εντός του 2023, θα ξεκινήσει η λειτουργία της εταιρείας συνεργαζόμενη με e-shops τόσο Ελλάδας όσο και Κύπρου, ενώ οι εγκαταστάσεις lockers γίνονται σε συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς, το Olympia Group, προχώρησε στην επένδυση του Box Now Group, μέρος του οποίου είναι και η Box Now A.E., αποκτώντας μειοψηφικό πακέτο (12,5%). Η επένδυση αυτή έγινε με γνώμονα τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου Αυτόματων Μηχανημάτων Παραλαβής Δεμάτων (lockers) στην ΝΑ Ευρώπη, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Emma Capital δραστηριοποιείται και με αδερφές εταιρείες Box Now σε Κροατία και Βουλγαρία.

O σκληρός ανταγωνισμός των «έξυπνων» θυρίδων

Στην Ελλάδα έχουν ξεφυτρώσει πλήθος νέων εναλλακτικών ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, με στόχο την αξιόπιστη παράδοση στο «τελευταίο μίλι», με την Skroutz και την ACS να έχουν εισέλθει σε έναν έντονο ανταγωνισμό με την Box Now όσον αφορά στην πανελλαδική εγκατάσταση αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων.

H Skroutz έχει στήσει περισσότερα από 1.000 lockers, ενώ επεκτείνει συνεχώς τα Skroutz Points σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Όπως η Box Now, έτσι και η Skroutz Last Mile προμηθεύεται τα lockers από προμηθευτή εξωτερικού και ειδικότερα από την δανέζικη SwipBox.

Από την άλλη, η ACS, έστω και καθυστερημένα και με προμηθευτή την αυστριακή KEBA Group AG, στήνει το δικό της δίκτυο των ACS Smartpoint Locker. Η θυγατρική του ομίλου Quest μέχρι τον Ιούνιο λειτουργούσε 155 ACS SmartPoint Lockers σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλες πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα, ενώ έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να διευρύνει το δίκτυό της σε 205 lockers.

ACS Smartpoint outside of a supermarket in Greece

Ένα ACS Smartpoint Locker έξω από κατάστημα My Market – Πηγή: ΚΕΒΑ

Να σημειωθεί ότι και τα ΕΛΤΑ δημιουργούν σταδιακά ένα ευρύ δίκτυο «έξυπνων θυρίδων» ΕΛΤΑ Pickup σε επιλεγμένα, κομβικά σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τέλος, η Courier Center προωθεί τη λύση Clever Point όπου ο καταναλωτής δε χρειάζεται να περιμένει πότε θα έρθει το δέμα στον χώρο του, αλλά μπορεί να επιλέγει ένα από τα περισσότερα 680 φυσικά καταστήματα – Clever Point σε όλη την Ελλάδα και να το παραλάβει όποτε τον εξυπηρετεί.

Τι θα συνέβαινε, εάν οι θυρίδες μετατρέπονταν από σταθερές θυρίδες σε κινητές;

Όπως είχαμε επεξηγήσει σε άλλο άρθρο μας, στο άμεσο μέλλον, το κριτήριο επιτυχίας των υπηρεσιών logistics θα εξαρτάται από τον βαθμό ικανοποίησης της εύκολης – άνετης εξυπηρέτησης των πελατών για αξιόπιστη παράδοση ακόμη και στο «τελευταίο μίλι» και όχι από το ποια υπηρεσία είναι εύκολη-άνετη για τους παρόχους υπηρεσιών logistics.

Μια τέτοια ενδιαφέρουσα πελατοκεντρική υπηρεσία logistics σάς είχαμε παρουσιάσει στο παρελθόν, καταδεικνύοντας εξαιρετικά το τι θα συνέβαινε, εάν οι δημόσιες θυρίδες τύπου Amazon Lockers, DHL, Box Now, Skroutz Points και ACS μετατρέπονταν από σταθερές θυρίδες σε κινητές, καθώς η διανομή δεμάτων αλλά και προϊόντων σουπερμάρκετ στο «τελευταίο μίλι», πραγματοποιούταν μέσω μικρών αυτόνομων φορτηγών.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, Location Based Services, Logistics, Trends

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d