Οι αναγνώστες του neoecommerce γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες online delivery αποτελούν έναν από τους κλάδους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες θα επιφέρουν τις νέες διαδικτυακές επιχειρήσεις-πλατφόρμες μαμούθ, τύπου Amazon, και στα επόμενα πέντε χρόνια θα σπάσουν το ορόσημο των 100 δισ. σε πωλήσεις. Με ακαθάριστη αξία συναλλαγών (GMV) ύψους 45,3 δισ. ευρώ το 2023, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 5,5%, η γερμανική Delivery Hero βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων πλατφορμών Food & Delivery, ενώ η ελληνική θυγατρική της, η Online Delivery (efood), με πωλήσεις -αυξημένες κατά 20,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση- 163,8 εκατ. ευρώ το 2023 (εκ των οποίων τα 36,4 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα από παροχή υπηρεσιών Marketing/Διαφήμισης), αποτελεί με διαφορά την κορυφαία -βάσει τζίρου- αμιγώς πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει:
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κυρίως από την αύξηση των παραγγελιών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από προμήθειες (18,8 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022). Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης των συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα (4,3 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 2022).
Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 41,22 εκατ. ευρώ έναντι 31,89 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν στα 31,8 εκατ. ευρώ από 25,16 εκατ. ευρώ το 2022. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Online Delivery (efood.gr) χορήγησε στη μητρική εταιρεία του ομίλου δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους χορήγησε και άλλο δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη της χρήσης 2023, η άμεση μέτοχος της Εταιρείας, η κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία “OFD Online Food Delivery Services Ltd“ απορροφήθηκε δια συγχωνεύσεως από την “Ecommerce Business 10 S.à r.l.“ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ανωτέρω διασυνοριακής συγχώνευσης, ήτοι την 31.05.2024, κατέστη η μοναδική μέτοχος της Εταιρείας.
Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό η Delivery Hero θέλει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 κατέβασε τα ρολά της InstaShop, της άλλης θυγατρικής ελληνικών συμφερόντων στην ελληνική αγορά. Σε αυτό δεν βοηθάει η ανακοίνωση του γερμανικού ομίλου ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρόστιμο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ε.Ε. που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Σχετικά άρθρα:
- Delivery Hero: GMV 45 δισ. ευρώ, έσοδα από διαφήμιση 912 εκατ. ευρώ το 2023
- DoorDash (Wolt): Με ακαθάριστη αξία συναλλαγών 53,4 δισ. δολάρια το 2022, πολλές οι δυνατότητες
- Delivery Hero: Κατώτερα των προσδοκιών τα έσοδα – Δεν έσπασε το φράγμα των 10 δισ. ευρώ
- Online Delivery (efood.gr): Αύξηση τζίρου κατά 75% στα 113 εκατ. ευρώ
- Delivery Hero: Στα 39,4 εκατ. ευρώ το τίμημα εξαγοράς των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μούχαλη
- Συμφωνία για εξαγορά των καταστημάτων Kiosky’s από την Delivery Hero
- Η Delivery Hero απέκτησε το 8% των μετοχών της Gorillas έναντι 200 εκατ. ευρώ
- Delivery Hero: Η ανάπτυξη του στόλου οχημάτων στην Ελλάδα επιβαρύνει το περιθώριο κέρδους στην Ευρώπη
- Delivery Hero: To efood λάνσαρε το efood Market
- InstaShop: Ήρθε στην Ελλάδα
- Instashop: Εξαγοράστηκε από τη ζημιογόνο γερμανική Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολαρίων
- Η Delivery Hero και οι λεπτομέρειες εξαγοράς της Deliveras αντί 4,7 εκατ. ευρώ
- Η Delivery Hero εξαγόρασε την e-food.gr και την Yemeksepeti

