Η Alibaba την προηγούμενη εβδομάδα δεν ανακοίνωσε μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα (αρχείο PDF) για το 2022, αλλά έδωσε και περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διάσπαση του Ομίλου.
Ειδικότερα, η Alibaba ανακοίνωσε για το 2022 έσοδα 126,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με το 2021, και καθαρά κέρδη 9,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 39% σε σχέση με το 2021.
Παράλληλα, ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει χρήματα από εξωτερικούς επενδυτές για τον διεθνή όμιλο Alibaba International Digital Commerce (AIDC), ο οποίος περιλαμβάνει τις πλατφόρμες Lazada, Ali Express, Trendyol, Daraz, Alibaba.com, αλλά και διάφορες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την επέκταση των πλατφορμών σε νέες γεωγραφικές αγορές, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην επέκταση του πελατολογίου και των προμηθευτών της.
External Capital Raising for Alibaba International Digital Commerce Group
Our board of directors approved the commencement of a process to explore raising external capital for the Alibaba International Digital Commerce Group to support its development and growth. The capital raising will assist the business group to expand into new geographic markets, invest in new technologies, grow its consumer and supplier base, strengthen its management team and develop and enhance its products and services to its customers globally.
Ο όμιλος ανακοίνωσε επιπλέον ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια αρχική δημόσια προσφορά για τη μονάδα Cainiao Smart Logistics στην οποία κατέχει επί του παρόντος μερίδιο 67%, αλλά και για την αλυσίδα λιανεμπορίου Freshippo (Hema). Η δημόσια εγγραφή για την πρώτη εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, ενώ για τη δεύτερη τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.
Παράλληλα, η διοίκηση της Alibaba ανακοίνωσε πως προχωρά με την απόσχιση του κλάδου cloud σε ξεχωριστή εταιρική οντότητα, μέσω spin-off, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Το Οικοσύστημα της Alibaba
International Commerce – Με τρία Marketplaces τώρα στην Ευρώπη
Η μονάδα των εμπορικών δραστηριοτήτων λιανικής πώλησης των διεθνών πλατφορμών Lazada, AliExpess, Trendyol και Daraz εμφάνισε έσοδα 50 δισ. γουάν (+17%), με τα έσοδά της από τη διεθνή δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένου και της χονδρικής πώλησης της Alibaba.com) να συμβάλουν στο 8% των ενοποιημένων εσόδων του ομίλου και να διαμορφώνονται στα 69,2 δισ. γουάν (+13%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, η Alibaba λάνσαρε στην Ισπανία το Marketplace με την επωνυμία Miravia, που, σύμφωνα με την Tech in Asia, αναπτύσσεται ως Project Arise από τη Lazada, με τη Miravia να έχει εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, τόσο το βασικό Domain Miravia.com όσο και το αντίστοιχο Domain Miravia.gr στην Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Alibaba δραστηριοποιείται με το AliExpress, την τουρκική Trendyol και τη Miravia, με τρία Marketplaces τώρα στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζω ότι ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέχει πλέον 4 πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που βρίσκονται στην πρώτη εικοσάδα του παγκόσμιου ηλεκτρονικού επιχειρείν, σε όρους GMV (Gross Merchandise Value – η συνολική αξία των εμπορευμάτων που πωλούνται στις πλατφόρμες της).
Σχετικά άρθρα:
- Η Alibaba διασπάται σε 6 επιχειρηματικές οντότητες, εκ των οποίων 3 ηλεκτρονικού εμπορίου
- Alibaba: GMV 1,3 τρισ. δολάρια και έσοδα 134 δισ. δολάρια το 2021
- Η Alibaba διαθέτει πλέον τέσσερις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στην πρώτη εικοσάδα
- Η Alibaba λάνσαρε την πλατφόρμα Fast Fashion Allylikes σε Ευρώπη και Αμερική
- Η τουρκική Trendyol έλαβε χρηματοδότηση 1,5 δισ. δολάρια
- Alibaba: GMV 1,2 τρισ. δολάρια και έσοδα πάνω από 100 δισ. δολάρια το 2021
- Η Alibaba επενδύει άλλα 350 εκατ. δολάρια στην τουρκική Trendyol
- Alibaba: Αυτές είναι οι 3 στρατηγικές προτεραιότητες
- GMV ενός τρισ. δολαρίων προσδοκά η Alibaba για τη φετινή οικονομική χρήση
Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, Internationalization
Απάντηση