ΔΕΗ: Γιατί η εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί ιδανική επιχειρηματική επιλογή- Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες

Η ΔΕΗ, την προηγούμενη Παρασκευή, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της χώρας, της Κωτσόβολος, από τη βρετανική Currys, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Currys, η καθαρή αξία, εάν εξαιρεθούν το κόστος μεταβίβασης και διάφοροι άλλοι παράγοντες, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 179 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 745 εκατ. ευρώ (637 εκατ. στερλίνες) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να συνεισφέρουν μόλις στο 7,2% στα συνολικά έσοδα, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε οικοσύστημα – πολυτομεακή πλατφόρμα

Η εξαγορά αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για τη ΔΕΗ. Ο στόχος είναι να ενισχύσει τις οικονομικές της επιδόσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αλλά και την περαιτέρω βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητά της σε όλες τις δραστηριότητες, εισφέροντας ταυτόχρονα ένα δίκτυο λιανικής που θα τη βοηθήσει να προωθήσει και δικά της προϊόντα και ενεργειακές υπηρεσίες στα 95 καταστήματα λιανικής της Κωτσόβολος, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα, αλλά και στη διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει, ήδη, αναπτύξει υπηρεσίες συμβουλευτικής, μελέτης και εγκατάστασης για προϊόντα, όπως αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας αλλά, και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο της αλλαγής φιλοσοφίας των υφιστάμενων καταστημάτων, – διατίθενται συσκευές, γίνονται καταστήματα franchise “ΔΕΗ myStore”, επιδιώκοντας την ανάπτυξη αντίστοιχου πολυκαναλικού δικτύου κατά το πρότυπο του ΟΤΕ, με τα καταστήματα Γερμανός.

Άλλωστε, με 5,6 εκατ. καταναλωτές σε όλη την επικράτεια, τον περασμένο Σεπτέμβριο (αρχείο PDF), η ΔΕΗ κυριαρχεί στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είχα επεξηγήσει στο παρελθόν, στο (νέο) περιβάλλον της ψηφιακής οικονομίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα βασίζονται στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων, γύρω από ένα προϊόν, με στόχο τη δημιουργία νέων πελατοκεντρικών «Προτάσεων Αξίας». Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η ΔΕΗ με την αποκλειστικά λιανική πρόσβαση σε εκατομμύρια πελάτες, σκοπεύει να μετασχηματίσει το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο της, δρώντας πέρα από το δικό της «στενό» οικοσύστημα, δημιουργώντας νέες ροές εσόδων, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας την πρόσβαση στο νέο οικοσύστημα – πλατφόρμα της.

Υπενθυμίζω ότι στην ψηφιακή οικονομία, όποιος κατέχει την αποκλειστική πρόσβαση σε εκατομμύρια πελάτες, αυτός μπορεί και καθορίζει και τους όρους του παιχνιδιού.

Από την άλλη, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, βέβαια, φημίζονται παγκοσμίως για τις κακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης προς τους πελάτες τους και ως εκ τούτου, και η ΔΕΗ, με transactional NPS (Net Promoter Score) 40-45, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να βελτιώσει σημαντικά τη σχέση με τους πελάτες της. Κατά πόσο μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το θέμα η Κωτσόβολος μένει να φανεί.

Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες για την Κωτσόβολος;

Οι ευκαιρίες και προοπτικές για την Κωτσόβολος βρίσκονται, όπως και στη ΔΕΗ, στην αναδιαμόρφωση της αλυσίδας αξιών του επιχειρηματικού μοντέλου. Με στόχο τη δημιουργία νέων πελατοκεντρικών «Προτάσεων Αξίας» – καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς οι αδυναμίες του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου παραμένουν.

Με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να συνεισφέρουν μόλις στο 7,2% στα συνολικά έσοδα και με τις υπηρεσίες να συνεισφέρουν μόλις στο 3,86% των συνολικών εσόδων της Κωτσόβολος, γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να παρθούν θαρραλέες αποφάσεις και παράλληλα να αναθεωρήσει τον δικό της ρόλο ύπαρξης, με τη μορφή του απλού εμπόρου και να δει τον εαυτό της ως πάροχο υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενη τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες.

Όπως έχω επεξηγήσει στο παρελθόν, στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της λιανικής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και της ενέργειας, η χρήση υλικών αγαθών και όχι η κτήση τους θα είναι πλέον το ζητούμενο, δίνοντας προτεραιότητα με αυτό τον τρόπο στην κυκλική οικονομία.

Με δεδομένη την ισχυρή βάση δεδομένων που κατέχει η Κωτσόβολος και σε συνδυασμό με την αντίστοιχη λιανική πρόσβαση σε εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων Electronics as-a-Service, τύπου Grover, Re-Commerce, τύπου Digitec (Buy Second Hand) και «έντιμου» ηλεκτρονικού εμπορίου, τύπου Digitec Galaxus.

Από την άλλη πλευρά ο Κωτσόβολος έχει ήδη επεκτείνει την γκάμα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της στον τομέα της ενέργειας, ενώ κάποια καταστήματα της Κωτσόβολος έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ, το ΔΕΗ Blue. Ταυτόχρονα έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα και στα Retail Media, γεγονός που θα επιφέρει πρόσθετα έσοδα τα οποία σίγουρα θα εκμεταλλευτεί και η ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι για την πρώτη φορά ένας πάροχος ενέργειας προχωρά σε εξαγορά αλυσίδας λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, μένει να δούμε αν η παραπάνω κίνηση της ΔΕΗ δώσει «ρεύμα» για εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών.

Σχετικά άρθρα:



Categories: Business Models, Consumer Electronics, Curated Shopping, E-Consumer Electronics, Αναλύσεις, Multichannel Commerce, Recommerce, Trends

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d