Η Amazon στην Ελλάδα καταμετρά 171.397 μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες

Η Amazon, η χαρακτηρισμένη από την Ε.Ε. ως πολύ μεγάλη επιγραμμική πλατφόρμα, αναφορικά με τις υποχρεώσεις διαφάνειας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων διαφάνειας που υπέχει βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), δημοσίευσε πρόσφατα την πρώτη της έκθεση διαφάνειας, την “EU Store Transparency Report” (αρχείο PDF), στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα έχει 171.397 μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες (MAUs).

Amazon discloses 181 mln users in EU in first store transparency report

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη έκθεση (αρχείο PDF) των 26 σελίδων ξεκινά με μια εισαγωγή για την εταιρεία και το μέγεθός της και καλύπτει τις δραστηριότητες του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ε.Ε. από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος, σε ζητήματα, όπως η προστασία δεδομένων και ο έλεγχος περιεχομένου.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Amazon εκτιμά ότι έχει κατά μέσο όρο περισσότερους από 181 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες (MAUs) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία, όπου η Amazon άνοιξε για πρώτη φορά υποκατάστημα στην Ευρώπη το 1998, είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά με περίπου 60,4 εκατομμύρια MAUs. Ακολουθούν η Ιταλία (38,1 εκατομμύρια), η Γαλλία (34,6 εκατομμύρια) και η Ισπανία (25,1 εκατομμύρια).

Για λόγους σαφήνειας, με τον όρο MAUs νοούνται (αρχείο PDF) όχι μόνο οι αποδέκτες της υπηρεσίας που έχουν αγοράσει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, αλλά όλοι οι αποδέκτες που εκτίθενται στις πληροφορίες που περιέχονται στην επιγραμμική διεπαφή, ακόμη και αν δεν καταλήξουν στην αγορά κάποιου προϊόντος ή στη σύναψη μιας σύμβασης. Μάλιστα, ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν επιγραμμικές πλατφόρμες οι οποίες δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συνάπτουν τόσο εξ αποστάσεως συμβάσεις με εμπόρους για την αναζήτηση και την αγορά αγαθών όσο και με τους εμπόρους που προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες σε αυτές τις πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Amazon, η εταιρεία απασχολεί στην Ε.Ε. περισσότερα από 150.000 άτομα, έχει γραφεία σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις, λειτουργεί 15 ερευνητικά κέντρα και διαθέτει περισσότερα από 250 κέντρα logistics.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amazon, όπως άλλωστε και η Zalando, είχε προσφύγει τον Ιούλιο κατά της απόφασης της Ε.Ε. που την χαρακτήριζε ως «πολύ μεγάλη πλατφόρμα» κατά την έννοια του DSA. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου υποστήριξε ότι ως λιανοπωλητής καταναλωτικών αγαθών δεν ήταν ο τύπος της διαδικτυακής πλατφόρμας για την οποία δημιουργήθηκαν οι κανόνες του DSA. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε, τουλάχιστον εν μέρει, με αυτήν την άποψη.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω νούμερα;

Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν εμφαντικά την ηγετική σημασία της Amazon ως μηχανή αναζήτησης προϊόντων, αλλά και ως πλατφόρμα online διαφήμισης, καθώς τα έσοδα από διαφήμιση ξεπέρασαν ήδη, από την προηγούμενη χρονιά, τα αντίστοιχα έσοδα από τις Prime (συνδρομητικές) υπηρεσίες.

Από την άλλη, όμως, δείχνουν ότι σε αγορές όπου υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές, όπως το Skroutz (“Skroutz: Θεαματική αύξηση τζίρου κατά 280% την τελευταία τετραετία”) στην Ελλάδα και η Allegro στην Πολωνία (Allegro: Έσπασε το φράγμα των 10 δισ. ευρώ σε πωλήσεις), ο αριθμός των MAUs υπολείπεται κατά πολύ του πληθυσμού των άλλων χωρών. Η Κύπρος με πληθυσμό 918 χιλιάδες έχει 76.504 μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ενώ το Βέλγιο, με περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, έχει περισσότερους MAUs από ό,τι η πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακά Πολωνία.

Ποιος είναι ο τζίρος της Amazon στην Ελλάδα;

H Amazon, εκτός από το ύψος των εσόδων (αρχείο PDF) σε ΗΠΑ, Γερμανία, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία, δεν δημοσιεύσει τα αντίστοιχα στοιχεία για τις υπόλοιπες αγορές. Αν γνωρίζαμε, βέβαια, πόσα αντικείμενα αντιστοιχούν στην Amazon το 2022 από τα συνολικά 18.795.357 διακινηθέντα αντικείμενα (αρχείο PDF) μέσω των ΕΛΤΑ Courier, εταιρεία που ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Amazon στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και ποιο το ποσοστό επιστροφών τους, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση τον τζίρο της Amazon στην Ελλάδα. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, τα ΕΛΤΑ Courier δεν έχουν απαντήσει σε σχετικό ερώτημά μας.

Όποιο και να είναι τελικά το νούμερο, για μία εταιρεία που δεν έχει καν φυσική παρουσία στην Ελλάδα (“Με ποια στρατηγική θα διεισδύσει η Amazon τελικά στην ελληνική αγορά;”), αλλά ούτε ελληνόγλωσση εκδοχή, αυτό θα προκαλούσε σοκ στην ελληνική αγορά λιανεμπορίου.

Σχετικά άρθρα:Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, Internationalization, Αναλύσεις

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d