Ozon: Εκτίναξη πωλήσεων κατά 110%, στα 17,5 δισ. ευρώ το 2023

Εκτίναξη των πωλήσεων και θετικό EBITDA ανακοίνωσε (αρχείο PDF) η Ozon. Ειδικότερα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των παραγγελιών και της αύξησης της μέσης αξίας του καλαθιού, οι πωλήσεις της ρωσικής εταιρείας σε όρους GMV (Gross Merchandise Value – η συνολική αξία των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών που πωλούνται στην πλατφόρμα της) εκτινάχθηκαν στα 17,5 δισ. ευρώ (1,7 τρισ. ρούβλια), καταγράφοντας άνοδο κατά 110%, σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις μέσω του Marketplace συμβάλλουν στο 83% του GMV (συμπεριλαμβανομένου και των υπηρεσιών).

Στα τέλη του περασμένου έτους η εταιρεία αριθμούσε συνολικά 46 εκατ. ενεργά μέλη, αυξημένα κατά 10,8 εκατ. σε σχέση με το 2022, ενώ οι πελάτες της πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 20 παραγγελίες ετησίως.

Ozon Logistics

Μέσω των Ozon Logistics, η εταιρεία ελέγχει την εφοδιαστική αλυσίδα στο σύνολό της, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, μέχρι και το «τελευταίο μίλι». Η Ozon λειτουργεί (αρχείο PDF) σήμερα 30 κέντρα fulfillment-logistics συνολικής εκτάσεως 2,500,000 τ.μ., καθώς και 45.000 σημεία παραγγελιοληψίας (Pickup-Point).

Ozon has expanded its logistics infrastructure by 1.2 million square meters to 2.5 million square meters. Number of pick up points nearly tripled year-on-year and exceeded 45,000 locations as of December 31, 2023.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν, συγκριθούν οι πωλήσεις της εταιρείας το 2022 με αυτές του 2019, δηλαδή του τελευταίου τυπικού έτους πριν από την πανδημία, τότε παρουσιάζεται μια θεαματική αύξηση της τάξεως του 2000%.

Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος διαδικτυακός λιανεμπόρος στη ρωσική αγορά είναι η Wildberries.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία, τότε η Ozon βρίσκεται σήμερα πάνω από την «πολωνική Amazon», την Allegro, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε GMV 11,2 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα:



Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, E-Food, Location Based Services, Logistics

Tags: ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.