Η DoorDash εξαγοράζει την Wolt αντί 7 δισ. ευρώ

Χθες όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης („DoorDash Joins Forces with Wolt“) της DoorDash, η μεγαλύτερη υπηρεσία delivery φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρά στην εξαγορά της Wolt αντί 7 δισ. ευρώ αποκλειστικά μέσω μετοχών, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να επεκταθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Wolt ιδρύθηκε το 2015 στην Φινλανδία και το 2019 ξεκίνησε παραδόσεις στην Ελλάδα. Τα έσοδά της στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν („Wolt: Τετραπλασιασμός τζίρου και καθαρών κερδών το 2020) από τα 3 εκατ. ευρώ του 2019 στα 12,8 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, ενώ η καθαρή κερδοφορία της τετραπλασιάστηκε, στα 283 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Πρόσφατα η εταιρεία λάνσαρε („Η Wolt λάνσαρε το Wolt Market”) τη δική της πρακτική υπερταχείας παράδοσης προϊόντων σουπερμάρκετ, το Wolt Market.

Η εταιρεία έχει μέχρι σήμερα «σηκώσει» από την αγορά συνολικά 822,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 530 εκατ. στον τελευταίο γύρο στις αρχές του χρόνου.

Από την άλλη, η εισηγμένη DoorDash άντλησε στα τέλη του 2020 περίπου 3,4 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών (IPO), ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σήμερα στα 65 δισ. δολάρια.

Η DoorDash και η Wolt δήλωσαν ότι αναμένουν (αρχείο PDF) ότι τα συνδυασμένα προσαρμοσμένα κέρδη EBIDTA θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η DoorDash φαίνεται να έχει αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της γερμανικής Flink, κάτι που βέβαια ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες – marketplace και οι αντίστοιχες πλατφόρμες Delivery-as-a-Service, ή αλλιώς online delivery, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας και οτι η Delivery Hero με το efood („efood: Αύξηση τζίρου 49% στα 64,4 εκατ. ευρώ”) θα έχουν απέναντί τους έναν σοβαρό ανταγωνιστή.

Σχετικά άρθρα:Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, E-Food, On-Demand Commerce

Tags: , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: