Δεν λέει να συνέλθει η Wish, καθώς συνεχίστηκε η «κατρακύλα» της και το 2022. Ειδικότερα, στους 32 εκατ. πελάτες που έχασε στο δωδεκάμηνο του 2021 ήρθε να προσθέσει (αρχείο PDF) άλλους 25 εκατ. πελάτες, ενώ τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 73%, στα 571 εκατ. δολάρια.
Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, υπήρξε διεύρυνση των ζημιών, από ζημιές 361 εκατ. δολάρια το 2021 σε ζημιές ύψους 384 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημιές 288 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 199 εκατ. δολάρια το 2021.
Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης θα προχωρήσει (αρχείο PDF) στην περικοπή του περίπου 17% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού.
Τα περιθώρια ελιγμών της Wish έχουν στενέψει σημαντικά. Αν τα πράγματα παραμείνουν, όπως έχουν διαμορφωθεί τελευταία, είναι βέβαιο ότι η πτωτική της πορεία θα συνεχιστεί ακάθεκτη, καθώς η εταιρεία χάνει μερίδιο αγοράς από “νέους Mobile-only-παίκτες” (βλέπε Shein και Temu, θυγατρική της Pinduoduo) και δεν αποκλείεται η εταιρεία ήδη από του χρόνου να μπει σε καθεστώς «εκκαθάρισης».
Σχετικά άρθρα:
- Wish: Η «κατρακύλα» συνεχίζεται – Αποκαλύπτει τη νέα της εταιρική ταυτότητα
- Καταρρέουν οι πωλήσεις της Wish και αποσύρεται από 79 χώρες
- Wish: Αύξηση πωλήσεων 75%, διεύρηνση ζημιών το τρίμηνο
- Wish: Αύξηση τζίρου 34% στα 2,5 δισ. δολάρια και διευρυμένες ζημιές
- Το αίτημα για IPO αποκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό πελατών της Wish
Categories: e-commerce, E-Commerce Platforms, M-Commerce
Απάντηση