Γερμανία: Ο τζίρος του Ηλεκτρονικού Εμπορίου έσπασε και πάλι το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το 2022

Το 2022, ο τζίρος του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στη Γερμανία ξεπέρασε και πάλι τα 100 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο μείωση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης για το εξ Αποστάσεως Εμπόριο και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο (bevh).

In 2022, gross sales of goods in e-commerce in Germany fell by 8.8% nominally year on year to 90.4 billion euros. Digital services such as travel and events, on the other hand, increased by nearly 40 percent.Ειδικότερα, ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών προϊόντων B2C (επιχείρηση προς καταναλωτή) ανήλθε στα 90,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,8% συγκριτικά με το 2021, ενώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών, όπως π.χ. αεροπορικά εισιτήρια, ταξίδια, εισιτήρια για εκδηλώσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, στα 11,25 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 39,9% συγκριτικά με το 2021. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του B2C ηλεκτρονικού εμπορίου (προϊόντων και υπηρεσιών) στη Γερμανία διαμορφώθηκε το 2022 στα 101,7 δισ. ευρώ από 107,1 δισ. ευρώ το 2021, ενώ ο συνολικός τζίρος των εξ αποστάσεως πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου των πωλήσεων μέσω τηλεφώνου και φαξ) στα 102,7 δισ. ευρώ (-5,2%).

Από την άλλη, αν συγκρίνουμε τον τζίρο των ηλεκτρονικών αγορών προϊόντων B2C (επιχείρηση προς καταναλωτή) του 2022 με αυτόν του 2019, δηλαδή του τελευταίου τυπικού έτους πριν από την πανδημία, τότε παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξεως του 24,52%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη bevh, οι συνολικές πωλήσεις του εξ αποστάσεως εμπορίου αντιπροσωπεύουν το 11,8% του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου στη Γερμανία.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων, η 6η πιο δημοφιλή κατηγορία

Τα είδη ένδυσης και υπόδησης στη Γερμανία, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζουν να είναι οι κυρίαρχες κατηγορίες προϊόντων για διαδικτυακές αγορές, ενώ με πωλήσεις 7,34 δισ. ευρώ περίπου (+0,8%), η κατηγορία ειδών σπιτιού και οικιακού εξοπλισμού εκτόπισε από τη τρίτη θέση την κατηγορία των υπολογιστών/αξεσουάρ/ηλεκτρονικά παιχνίδια και λογισμικό.

The 6th most popular product category for Online Shopping in Germany is Food and Drinks.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2022 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και ποτών βρίσκεται στην 6η πιο δημοφιλή κατηγορία για διαδικτυακές αγορές από τη 10η θέση που βρισκόταν το 2021, εμφανίζοντας ποσοστιαία αύξηση (+1,3%), όπου και διαμορφώθηκαν σε 3,92 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 6,4% (1,86 δισ. ευρώ) εμφάνισαν η κατηγορία ειδών για κατοικίδια ζώα και κατά 3,5% (1,69 δισ. ευρώ) οι πωλήσεις φαρμάκων. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η και αυξητική τάση που ακολουθούν οι πωλήσεις υφασμάτων και λευκών ειδών (+1,0%) στα 1,76 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ένωσης για το εξ Αποστάσεως Εμπόριο και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο δεν μπορούν να κριθούν 100% ακριβή, καθώς δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των κινεζικών ηλεκτρονικών καταστημάτων Shein και Temu στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί καταναλωτές προτιμούν την PayPal κα την πληρωμή μέσω σχετικού τιμολογίου

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των Γερμανών καταναλωτών σχετικά με τους τρόπους πληρωμής, το 2022 και σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου λιανεμπορίου (EHI), στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ψηφιακές πληρωμές μέσω PayPal με ποσοστό 29,6%, ενώ στη δεύτερη σειρά προτίμησης με ποσοστό 23,8% βρίσκεται η πληρωμή του σχετικού τιμολογίου σε 14 μέρες μετά την παραλαβή των αγαθών. Στην τρίτη θέση προτίμησης με ποσοστό 20,9% βρίσκεται η πληρωμή μέσω αυτόματης χρεωστικής μεταφοράς, ενώ η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας βρίσκεται στην τέταρτη θέση προτίμησης των Γερμανών καταναλωτών για τις διαδικτυακές αγορές τους, με ποσοστό 12,1%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 2% των ηλεκτρονικών αγορών διεκπεραιώθηκαν μέσω υπηρεσιών BNPL «Buy now, Pay later», τύπου Klarna.

Σχετικά άρθρα:Categories: e-commerce, Internationalization, Αναλύσεις, Studies

Tags: , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d