Τα 12 κορυφαία, βάσει τζίρου, B2C ηλεκτρονικά καταστήματα του κόσμου για το 2020

Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να κινείται σε κλίμα ευφορίας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις πλατφόρμες-οικοσυστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon αλλά και της Alibaba και της JD.com. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ το 2016 «μονάχα» 4 εξειδικευμένα ηλεκτρονικά καταστήματα είχαν σπάσει το φράγμα των 3 δισ. σε πωλήσεις, το 2020, στην εποχή του κορωνοϊού και μέσα σε μόλις 4 χρόνια αυξήθηκαν σε 12.

The Top 12 Niche Online Shops by Revenue 2020

Η πρώτη δεκάδα

Το Shopping Club της Vipshop συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο, βάσει τζίρου, διαδικτυακό κατάστημα του κόσμου με πωλήσεις οι οποίες ανέρχονται για το 2020 στα 15,6 δισ. δολάρια (+26,83%), σπάζοντας ήδη από το 2014 το φράγμα των τριών δισ. δολαρίων σε πωλήσεις.

Στη δεύτερη θέση παραμένει η Wayfair, το κορυφαίο, βάσει τζίρου, διαδικτυακό κατάστημα επίπλων, το οποίο την προηγούμενη χρονιά επέδειξε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης κατά 55% και πωλήσεις 14,1 δισ. δολάρια, ενώ φέτος εκτός απροόπτου η εταιρεία θα πάρει τα σκήπτρα από την Vipshop.

Η «νοτιο-κορεατική Amazon», η Coupang, με πωλήσεις 12 δισ. δολάρια για το 2020, η οποία τον περασμένο Μάρτιο, αφού άντλησε 4,6 δισ. δολάρια από την IPO στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, βελτίωσε τη θέση της από την τέταρτη στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση από την 21η όπου βρισκόταν πέρυσι και με πωλήσεις 10 δισ. δολάρια ακολουθεί η κινεζική Shein, της οποία η εφαρμογή είναι μια από τις δημοφιλέστερες στην Ελλάδα. Βέβαια, τα παραπάνω νούμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την ίδια την εταιρεία, ωστόσο το ύψος των πωλήσεων προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων τόσο της Wish όσο και της AliExpress. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο της Shein συμπεριλαμβάνονται και άλλες εταιρείες Fast Fashion, όπως η ROMWE και η MAKEMECHIC.

Σε μια θέση παρακάτω, βρίσκεται η κινεζική πλατφόρμα ομαδικών αγορών (Group Buying) της κινεζικής Pinduduo με πωλήσεις ύψους 9,1 δισ. δολαρίων, η οποία βελτίωσε τη θέση της κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, από την έκτη στην πέμπτη θέση, ενώ παράλληλα ξεπέρασε την Alibaba σε ενεργούς χρήστες.

Η γερμανική Zalando, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα eFashion της Ευρώπης με πωλήσεις 8 δισ. ευρώ (+23%) το 2020, έπεσε τρεις θέσεις στην κατάταξη, και έτσι από την τρίτη θέση που κατείχε, βρέθηκε στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης. Βέβαια, για το τρέχον έτος, η Zalando αναμένει αύξηση των πωλήσεων 27-32%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 10 δισ. ευρώ σε καθαρές πωλήσεις.

Zalando's Outlook Medium Termn Guidance

H αμερικανική Chewy, το κορυφαίο, βάσει τζίρου, διαδικτυακό κατάστημα τροφίμων και αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα, έπεσε δύο θέσεις στην κατάταξη – από την πέμπτη θέση στην έβδομη θέση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι περίπου το 70%  των πωλήσεών της αφορούν πωλήσεις μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας της Chewy’s Autoship subscription program.

Με καθαρές πωλήσεις 4,3 δισ. ευρώ, η ολλανδική Bol.com, η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου, βρίσκεται στην όγδοη θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ μια θέση παρακάτω βρίσκεται η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και πάροχος πληρωμών της Λατινικής Αμερικής, η MercadoLibre, καθώς η εταιρεία το 2020 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Τέλος, τη δεκάδα συμπληρώνει η γαλλική Veepee, η πρωτοπόρος στο επιχειρηματικό μοντέλο των Live Shopping Clubs-Flash Sales.

Η 11η και η 12η θέση

Από τη 17η θέση που βρισκόταν πέρυσι, η γερμανική HelloFresh, με τους 7,3 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και με πωλήσεις 3,75 δισ. ευρώ (αρχείο PDF), ανέβηκε στην 11η θέση, ενώ τη δωδεκάδα της σχετικής κατάταξης συμπληρώνει η βρετανική ASOS, η οποία χάρη στην εξαγορά της Topshop και των άλλων βρετανικών Brands („Η Asos εξαγοράζει την Topshop έναντι 265 εκατ. στερλινών“), προσδοκά για το σύνολο της χρήσης 2020/2021 έσοδα της τάξεως των 5 δισ. στερλινών.

Οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν

Ως προς τον αριθμό των ηλεκτρονικών καταστημάτων οι οποίες εκπροσωπούνται στη λίστα των κορυφαίων δώδεκα εξειδικευμένων ηλεκτρονικών καταστημάτων, η Κίνα κατέχει τη δεσπόζουσα θέση με εκπροσώπηση τριών εταιρειών στην πρώτη πεντάδα, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν ΗΠΑ και Γερμανία με εκπροσώπηση δύο εταιρειών η καθεμία.

Είναι φανερό πως αν κατέγραφα όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου που έχουν σπάσει το φράγμα του 1 δισ. σε πωλήσεις, δε θα χωρούσαν σε ένα γράφημα του excel.

Σχετικά άρθρα:



Categories: Business Models, e-commerce, E-Commerce Platforms, Αναλύσεις, Trends

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: