Στην τουρκική Getir περνά η γερμανική Gorillas

Η τουρκική Getir θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της γερμανικής Gorillas, όπως επίσημα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωτοπόρος του επιχειρηματικού μοντέλου υπερταχείας παράδοσης προϊόντων μικρής λιανικής στην Ευρώπη, η Getir.

Getir acquires grocery app rival Gorillas

Στην τουρκική Getir περνά η γερμανική Gorillas – Πηγή: Getir

Οπότε, η σχετική δημοσίευση ήρθε να διαψεύσει τους «ευσεβείς πόθους» του ιδρυτή της Gorillas, Kağan Sümer, ότι, δηλαδή, η βερολινέζικη εταιρεία θα βρισκόταν μεταξύ των 1-2 εταιρειών που θα επιζούσαν το άμεσο χρονικό διάστημα στο Quick Commerce:

In January 2020 there were 30 players in our industry. In January 2021 only 15 remained. In January 2022 you can count 4.

And now the stage of the final 4 begins, where one year from now there will be only 1-2 players remaining.

Gorillas will be this player. And this requires a new plan.

Δύο από τους μεγαλύτερους ωφελημένους της Ευρώπης

Η συμφωνία είναι η λογική συνέπεια των αποτυχημένων προσπαθείων της Gorillas να αντλήσει η ίδια νέα κεφάλαια, προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της υψηλής εντάσεως κεφαλαίων επιχείρησης, ενώ συγκεντρώνει δύο από τους μεγαλύτερους ωφελημένους της Ευρώπης -από την έκρηξη της πανδημίας- στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και δη του e-Food, καθώς από το 2020 κατάφεραν να σηκώσουν από κοινού περισσότερα από 3 δισ. δολάρια από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Από την άλλη, ο μιμητής της Getir, η Gorillas, απορροφάται από την ίδια την Getir, η οποία δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της μπορεί να λειτουργήσει και εκτός της εγχώριας αγοράς της, την Τουρκία.

Getir global presence

Η Getir έχει παρουσία στον χώρο του Quick Commerce σε 9 χώρες – Πηγή: Getir

Η Gorillas αποκτά μετοχές της Getir

Στο πλαίσιο αυτής της εξαγοράς, η Getir παραχώρησε ένα ποσοστό 12%14% των μετοχών της στην Gorillas.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εξαγοράς, η Gorillas αποτιμήθηκε σε μόλις 1,2 δισ. δολάρια χαμηλότερα από τα 3 δισ. δολάρια που συζητήθηκαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ενώ, η αξία της Getir αποτιμήθηκε σε 8,8 δισ. δολάρια, και όχι λίγο κάτω από τα 12 δισ. δολάρια, στα οποία είχε αποτιμηθεί στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης τον Μάρτιο, γράφει η Financial Times. Η γερμανική Handelsblatt υποθέτει «σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους» 940 εκατομμύρια δολάρια για την Gorillas και 7 δισεκατομμύρια για τη συγχωνευμένη εταιρεία.

Βέβαια, πρόκειται για αποτιμήσεις, οι οποίες αποτελούν «σενάρια φαντασίας» (via Exciting Commerce) που επικαλούνται οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να σώσουν τα προσχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το τίμημα που θα καταβάλει η Getir.

Τι μένει από όλα αυτά;

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του γερμανικού Manager Magazin, ο ιδρυτής της Gorillas Kağan Sümer, είχε ήδη αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Gorillas πριν από την πώληση στην Getir και έλαβε «μόνο» περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τις μετοχές του.

Από την άλλη, όσο και εάν οι πάροχοι υπηρεσιών υπερταχείας παράδοσης προϊόντων μικρής λιανικής συνεχίζουν να φαντάζονται ότι θα παρέχουν στους πελάτες τους τα εβδομαδιαία ψώνια του σούπερ μάρκετ, αυτό παραμένει ένα όνειρο απατηλό. Και αυτό, διότι η πρόταση αξίας προς τους καταναλωτές είναι υπερβολικά προσανατολισμένη στην «μπίζνα συνδυαστικά με την ευκολία» και όχι στη μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό, το αντίθετο μάλιστα. Το μόνο ερώτημα είναι εάν το κοινό-στόχος, ένα καταναλωτικό κοινό το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος για αυτή τη μορφή ευκολίας που μπορεί να προσεγγιστεί με αυτό το κοστοβόρο επιχειρηματικό μοντέλο είναι μακροπρόθεσμα αρκετά μεγάλο. Προς το παρόν, δε φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.

Αυτοί οι τελευταίοι μήνες, λοιπόν, ήταν αρκετοί για να διαλύσουν πολλές ψευδαισθήσεις και να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Στην πραγματικότητα και όχι σε εξωπραγματικές φούσκες.

Σχετικά άρθρα:Categories: Business Models, e-commerce, E-Food, Location Based Services, M-Commerce, On-Demand Commerce, Trends

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: